FHI: Stansen i AstraZeneca-vaksineringen forlenges i tre uker

De alvorlige bivirkningene som har kommet etter vaksineringen gjør at videre vaksinasjon med AstraZeneca utsettes enda lengre.

Covid-19 vaksinering av helsearbeidere ved Sykehuset Østfold Kalnes. Vaksinen er Pfizer BioNtech.   Foto: Gorm Kallestad/NTB

Nyheter

– Vi mener det er nødvendig å gjennomføre flere undersøkelser rundt de aktuelle hendelsene, slik at vi kan gi best mulig råd om vaksinasjon til befolkningen i Norge, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet.

Undersøker sammenhenger

Vaksinen har ikke vært i bruk i Norge siden 11. mars etter at det dukket opp meldinger om alvorlig blodpropp og dødsfall som ble knyttet til vaksinen.

FHI og helsemyndighetene i flere land undersøker nå sammenhengen.

– Vi har derfor besluttet å forlenge den midlertidige pausen for AstraZeneca-vaksinen til 15. april, fortsetter Bukholm.

Flere andre land har gjenopptatt vaksineringen mens undersøkelsene pågår.

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) besluttet den 18. mars å opprettholde godkjenning av AstraZeneca-vaksinen. EMA vurderer det slik at nytteverdien er høy og at de meldte bivirkningene er sjeldne, men påpeker at alvorlige tilfeller av sjeldne bivirkninger ikke kan utelukkes.

Avgjørelse må vente

Også FHI-direktør Camilla Stoltenberg uttalte til NRK at en ny avgjørelse trolig ikke vil bli klar før midten av april.

– Vi har besluttet å ha en fortsatt pause og ta en ny beslutning innen 15. april, sier Stoltenberg.

FHI hadde varslet at de skulle legge ut sin vurdering på nettsidene klokka 12 fredag, men nyheten er foreløpig bare blitt bekreftet av Stoltenberg i et intervju med statskanalen, skriver NTB.


Flere hundre i Midtdalen har fått vaksinen som undersøkes for bivirkninger - dette melder de fra om

Midtdalskommunene avventer undersøkelser av Astra zeneca-vaksinen.Mistenker mutert virus i Ringebu etter skolebesøk i Kvitfjell

Det sier kommuneoverlege Per Ove Hagestuen til Dølen.

Ove (98) møtte opp til vaksinasjon i 17 minus: - Imponert over denne gjengen

Kommuneoverlege Per Ove Hagestuen er imponert over kommunens eldste. Helsearbeidarane var litt spente på kor mange av dei 62 innkalla, som ville koma i sprengkalden. Så møtte alle opp.