Kongeparet tilbake i sitt påskeparadis: - Sikkilsdalen er veldig viktig for oss

Etter to år er det endelig påske i Sikkilsdalen igjen for kong Harald og dronning Sonja. I år kun med selskap av minner fra tidligere påskerenn og -gjester.

Dronning Sonja kjører ned slalåmløypa under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalseter påskeaften mens kong Harald (i grønn jakke) følger med fra sidelinjen.  Foto: Erlend Aas/NTB

Nyheter

Se bildeserie fra kongefamiliens påskeferie i Sikkilsdalen opp gjennom årene lenger ned i saken.

Prinsehytta, kongefamiliens private eiendom siden 1924, ligger i Sikkilsdalen i Jotunheimen, en sidedal til Gudbrandsdalen opp fra Vinstra. For å komme dit pleier de å ta tog til Vinstra og beltebil videre. Kongeparet har ved en rekke anledninger påpekt hvilken perle Prinsehytta er og at tradisjonene der betyr mye.

– Sikkilsdalen er veldig viktig for oss. Der trekker vi oss tilbake, sa konge Harald til pressen under statsbesøket i Chile i 2019. Da var det ikke lenge til påske, og han og dronning Sonja skulle på hytta.

I fjor ble det ikke noen tur, men i år fikk de reist, selv om det ikke blir mulighet for mange gjester.

På Sikkilsdalsseter bekrefter de også overfor NTB at det ikke blir påskeskirenn i år heller. Kongefamilien pleier alltid å være med på rennet påskeaften om de har mulighet.

– Mange av oss er skuffet over ikke å kunne få være sammen med venner og familie. Jeg håper likevel at alle vil prøve å gjøre sitt beste ut fra situasjonen der vi er. At vi alle kan finne glede i små ting som vi tross alt kan gjøre, sa kongen i sin påskehilsen til folket før han reiste til fjells.

Opprinnelig besto jakthytta av ei stor tømmerhytte med åtte rom og en svalgang utenfor. Da daværende kronprins Olav fikk hytta til myndighetsdagen i 1924, ble det bygd flere hus.

I kong Harald og dronning Sonjas regjeringstid er det blitt utvidet med enda flere hus. Nå består eiendommen av husgrupper rundt to tun som blir mest brukt i påsken og i jaktsesongen om høsten.

Kronprinsfamilien er for øvrig på sin egen hytte i Uvdal i påsken.

Sikkilsdalen påsken 1974. Prinsehytta i Sikkilsdalen som ble skjenket kronprins Olav i 1924. Eksteriør av hytta.  Foto: Hammerstad, Svein/NTB

Bildet er tatt til påskehilsen fra Kong Harald. Bildet er tatt på Bygdøy kongsgård.  Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

Prinsehytta i Sikkilsdalen lå badet i sol påskeaften. Foto: Geir Olsen   Foto: Geir Olsen/Scanpix

Sikkilsdalen 1950415: Den norske kongefamilien på påskeferie i Sikkilsdalen på Prinsehytta som ble skjenket kronprins Olav i 1924. Her ser vi prins Harald i aksjon på ski under påskerennet.  Foto: Stage, Jan/NTB

Sikkilsdalen 1950415: Den norske kongefamilien på påskeferie i Sikkilsdalen på Prinsehytta som ble skjenket kronprins Olav i 1924. Kongefamilien samlet til påskerennet. F.v. prinsesse Ragnhild, prinsesse Astrid, kong Haakon, kronprins Olav, prins Harald og kronprinsesse Märtha utenfor Prinsehytta.  Foto: Stage, Jan/NTB

Oslo april 1968. Kongelig norsk forlovelse. Her det nyforlovede paret Sonja Haraldsen og kronprins Harald på vei til toget som skal bringe dem til hytta i Sikkilsdalen for å feire påsken.  Foto: Erik Thorberg/NTB

SIKKILSDALEN. Påsken 1968. Kong Olav, Sonja og kronprins Harald fotografert på ski utenfor prinsehytta i Sikkilsdalen. Bildet tatt mens Sonja Haraldsen og Harald var forlovet, påsken 1968.  Foto: NTB

Den norske kongefamilien på påskeferie i Sikkilsdalen i 1974. Her kong Olav og kronprinsesse Sonja under rebusløpet i det tradisjonelle påskeskirennet i påsken. Kronprinsesse Sonja sammen med hunden Cherie. Foto: Svein Hammerstad, NTB  Foto: Hammerstad, Svein/NTB

Den norske kongefamilien på påskeferie i Sikkilsdalen 1974. Kronprins Harald, Kronprinsesse Sonja, Kong Olav og prins Haakon Magnus på armen. Det første bildet med 3 generasjoner.  Foto: Hammerstad, Svein/NTB

Sikkilsdalen 10. april 1993. Kongeparet feirer påske. Her dronning Sonja i slålomløypa.  Foto: Lise Åserud/NTB

Sikkilsdalen 10. april 1993. Kongeparet feirer påske. Her dronning Sonja på skirenn, "Kjerringsleppet".  Foto: Lise Åserud/NTB

I 1995 hadde kongefamilien besøk av svenske kronprinsesse Victoria, som også deltok i skirennet påskeaften. Fra venstre kronprinsesse Victoria av Sverige, dronning Sonja, kronprins Haakon og kong Harald..  Foto: Jon Eeg/NTB

Sikkelsdalen, påsken 1998. Kong Harald, prinsesse Märtha Louise og dronning Sonja fotografert under det tradisjonelle påskerennet i Sikkilsdalen påskeaften.  Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Kongefamilien deltok under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalsetra påskeaften formiddag i 2002, bortsett fra kronprinsesse Mette-Marit som brakk ankelen tidligere i påsken og måtte hinke rundt på krykker. Etter sin innsats i bakken fikk kronprins Haakon et kyss av kronprinsesse Mette-Marit. T.h. Kong Harald.  Foto: Jarl Fr. Erichsen/NTB

Kronprins Haakon på ski sammen med Marius Høiby Borg i Sikkilsdalssetra i 2002.  Foto: Thomas Bjørnflaten/Scanpix

Etter noen fall tidligere tok kong Harald tok det meget forsiktig under det tradisjonelle påskeskirennet ved Sikkilsdalseter påskeaften 2007.  Foto: Erlend Aas/NTB

Etter at kronprinsfamilien fikk sin egen hytte i Uvdal er de ikke så ofte med til Sikkilsdalen lenger. Her var de med i 2009, kronprins Haakon med prinsesse Ingrid Alexandra armen ved avreise fra på Oslo S med kong Harald.   Foto: Knut Falch/NTB