Etter fulltrefferen i Gudbrandsdalen vil Tine satse mer på lokal og kortreist mat - også i resten av landet

Braksuksess i Gudbrandsdalen får Tine til å satse videre i andre regioner.

Illustrasjonsbilde fra Tine meieriet på Frya.   Foto: Privat/Dølen arkiv

Nyheter

Suksessen med lokal profilering av fersk ost for turistene i Gudbrandsdalen har ført til at Tine nå vil gjennomføre lignende prosjekt også i andre regioner.


Ved Tine meieriet på Frya er vikarene stjerner, og i sommer skal de ansette opp mot 30 stykker: - Vi er nødt til å ha nok ungdom

Meierisjef Oskar Aarnes skryter uhemmet av ferievikarene. I sommer skal de ansette hele 25-30 stykker


Egne brunostambassadører

– Vi erfarer at forbrukerne er mer og mer opptatt av lokal og kortreist mat. Vi ser også at opprinnelse og historien bak produktene er viktig, sier kommunikasjonsrådgiver i Tine, Olav Håland, til Nationen.

I sommer har Tine et prosjekt hvor turister i Gudbrandsdalen informeres om og får smake på den lokalproduserte brunosten G35.

Lokale ungdommer har fått sommerjobb som «brunost-ambassadører».
Halldis og Alf Ivar har levert mjølk av beste kvalitet utan opphald i 25 år: – Ein må berre vera like nøye med alt, alltid

Halldis og Alf Ivar Tagestad har levert elitemjølk, og ingen ting anna, i 25 år. Meierisjefen på Frya blir så høgtidsstemt at han siterer Aukrust, og snart får gardbrukarane i Sør-Fron ein høgthengande pris.


Åpne for å satse

Håland tror det framover kan bli lignende prosjekter i andre regioner hvor meierisamvirket profilerer lokale matspesialiteter.

– Vi er absolutt åpne for et lignende samarbeid andre steder hvor det er et sterkt lokalt engasjement, sier han.
Åpner ny kjøtt- og delikatesseforretning: - For spesielt interesserte er det mulig å plukke ut kjøttet allerede når det går på beite

Etter mange års arbeid, begynner butikkdrømmen å ta form for de lokale produsentene og ildsjelene.Tore bygde nye fjøs på garden og satsar på at landbruket er framtida: - Det viktigaste ein kan produsere er jo mat

Slik håpar Tore Brandstadmoen Segelstad på at garden skal vera attraktiv for neste generasjon om nokre år.Må legge ned potetproduksjonen i 40 år: - Det er en fortvilet situasjon

Potetbonde Jostein Tromsnes på Fåvang blir pålagt å slutte med produksjonen av merkevaren uvasket Tromsnespotet.Nina (21) flytta fra Tydal til Midtdalen og har aldri angra på valget: - Å flytte hit er den beste beslutningen jeg noen gang har tatt

Nina flytta til Midtdalen, nærmest ved en tilfeldighet. Nå har hun funnet seg jobb, hus og stallplass og drømmer om å bli hovslager.Etablerte Berget Fjellbruk: Lisbeth og Andreas satsar på grønnsaker på Kviknehøgda - ved sidan av fulle jobbar

Ikkje alle bedrifter som blir etablert har til hensikt å bli arbeidsplass eller vekstbedrift i gaselleklassen. Men det er både arbeid og vekst i etableringa til Lisbeth og Andreas Tutturen Clausen på Kviknehøgda.Amund (17) har fått konsesjon på storgarden i Kvam: - Trur ikkje eg blir arbeidslaus med det fyrste

Amund Odenrud må busetja seg på garden innan eit år etter overtakinga, og bygg-eleven ved Vinstra vidaregåande kan få god bruk for det han har lært på skulen, når han skal i gang med restaurering og istandsetting.Kjøpte Grosberg nørdre: - Vi er ikke så urbane av oss, så Tverrbygda var midt i blinken

Samboerparet Simen Stokke og Anette Moen har fått konsesjon på kjøp av garden Grosberg nørdre.