Vil inspirere: Gjennom den årlige Spilluka ønsker rådgiver i Barnevakten, Kris Munthe, å inspirere familier til å samle seg foran skjermen til felles spillglede.   Foto: Barnevakten

Gaming gruser tradisjonelle fritidsaktiviteter som fotball og ridning - nå oppfordres foreldre til å spille sammen med barna

Barnevakten drar hver høst i gang en årlig spilluke, for å inspirere foreldre til å spille mer dataspill sammen med barna.

I år bidrar også statsminister Erma Solberg med å promotere høstens spilluke som starter mandag 18. oktober, og varer til søndag den 24. oktober.

Prosjektet har fått støtte fra Helsedirektoratet og Norsk Film Institutt.


Nettvett på timeplanen: - Det er nok heller voksne som burde hatt akkurat dette kurset

Elevene på Vinstra vidaregåande får nå livsmestringsundervisning, og har nettvett, personlig økonomi, seksuell- og psykisk helse på timeplanen.


Voksne må på banen

Tiden er inne for å endre holdninger til gaming fra noe bare barna gjør, og heller til noe familien gjør sammen, mener Barnevakten - en norsk, ideell stiftelse som jobber for at unge skal bruke digitale medier på en trygg og bevisst måte.

Nå ønsker stiftelsen, sammen med sine samarbeidspartnere, å veilede både foreldre og lærere. I forbindelse med spilluka vil det blir konkurranser, webinarer og undervisningsopplegg.

- Skal vi lykkes som samfunn og som familier, må de voksne mer på banen, mener Kris Leslie Munthe, rådgiver på spill og apper i Barnevakten.


Anne Lene (25) fra Skåbu er sett av millioner på TikTok: - I begynnelsen synes vennene mine det var kleint

Folk fra hele verden følger med på videoene til Anne Lene Brendløkken på TikTok. Målet er ikke å bli kjent, men hun hadde ikke takket nei til Skal vi danse.Lars (24) meldte seg på populært TV-program av kjedsomhet - fire dager senere satt han fyllesyk og redusert i studio

Reklamene på Facebook kan være skummelt fristende... I alle fall hvis vi skal tro på det Lars Sørlie (24) sier.


Gruser fotball og turn

Og kanskje har han rett?

For tall Barnevakten sitter på, viser at så mye som 86 prosent av alle barn spiller. Ser en på deltakertall gjør dette gaming til en av de største fritidsaktivitetene for barn og unge - hvis ikke den største.

Gi deg med: Rådgiver Kris Munthe i Barnevakten oppfordrer voksne til å spille sammen med barna.   Foto: Barnevakten

Det er derfor liten tvil rundt at spill har blitt en viktig arena for barn og unge, men mange barn ønsker også at de voksne skal være med, sier Munthe.

En undersøkelse utført av Ipsos MMI, på vegne av Blå Kors foretatt i 2021, viser derimot at foreldre ikke alltid synes det er enkelt å forholde seg til barn og gaming:

-56 prosent av foreldre er ofte eller av og til uenige med barnet om tidsbruk på spill.

-55 prosent av foreldre er bekymret for barnas spilling.

-8 av 10 foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til barnas spilling.

– Det er mange grunner til å oppfordre voksne til å engasjere seg mer i barnas spilling. Det ene er at vi tilbringer mye tid på hver vår skjerm og spill kan være en motsats og en samlende aktivitet for hele familien, sier Munthe.


Håvard kvalifiserte seg til å møte verdenseliten i PUBG: - Vi hadde ingen forutsetninger for å greie det

Av til sammen 1.400 europeiske lag, er laget til Håvard et av ni lag som har kvalifisert seg i mesterskapet.Syklar frå Oslo til Ålesund med GPS-tracker.

Den populære TikTokaren er snart å sjå på Vinstra: - Eg har tenkt på denne turen kvar einaste dag i en heil månad

Magnus Waaler har over 165.000 følgjarar på TikTok. No syklar han frå Oslo til Ålesund, med pitstopp på Circle K i Lomoen.


Spill kan være samlende

Samtidig mener han at å involvere seg positivt også kan forebygge noen av bekymringsfaktorene som øker etter hvert som barna blir eldre.

– Men kanskje viktigst av alt, er tiden man får sammen med barna. En mulighet for kvalitetstid og nærhet som forsvinner dersom barna bare sitter foran skjermen alene. Det er dessuten enklere å sette gode rammer rundt spillingen når man har vist interesse og fått mer kjennskap i hva det går i, avslutter Munthe.


Espen fra Ringebu har over 10.000 abonnenter på YouTube: - Jeg har vært den største, norsktalende FIFA-youtuberen

I 2012 startet Espen YouTube-kanalen WizE ESpN. Nå ser han tilbake på tiden som suksessrik youtuber.Kvam IL vil satse på gaming og e-sport som egen gren: - Dette er stort og noe som absolutt er kommet for å bli

Kvam IL følger med i tida og vil prøve å danne seg egen klubb for e-sport.Martine gjorde livshistoria si om til teaterstykke - i helga ble det fullsatt sal og prisras for vinstrajenta i Oslo: - Over all forventning!

Martine Hattestad Kveli (25) fikk sette opp forestillinga "En pappeske med historier" under Oslo Fringe festival forrige uke - og gikk ikke tomhendt hjem.Allerede veteran: Renate (14) var åtte år da hun deltok på Norges største dataparty for første gang

Renate Boden Vestrum har vært med hele sju ganger på The Gathering. Skåbu-jenta lot seg inspirere av storebrødrene.

VG-lista arrangerte pop-up konsert på Harpefoss:

- Vi satt og spiste kebab i Ringebu, men plutselig dukker Vegard Harm opp og ber oss med på konsert!

Det forteller den overraskede vennegjengen til Dølen, da vi møter dem ved Klukkarstranda.Nye distribusjonsmetoder for ulovlege stoff: Avtaler narkosal på Snapchat

Politiet etterforskar fleire narkosaker frå den siste tida, og oppmodar foreldre til å følge med og snakke med ungdommen