SP-lederen om skolevalg-seieren i Midtdalen: - Tydelig at ungdommen vil ha levende bygder i framtida

Les denne ukas navnedag-intervju med Trygve Slagsvold Vedum.

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum stilte gladelig opp for en navnedagsprat med Dølen - tross en stressende innspurt mot neste ukes valg.  Foto: Privat

Nyheter

Torsdag 09. september hadde Trygve, Trym og Tyra navnedag.

Og med en overlegen seier i skolevalget ved Vinstra vidaregåande skule, tenkte vi at det var på sin plass å ta en prat med SP-leder Trygve Magnus Slagsvold Vedum. For, feirer egentlig partilederen navnedag, tro?

– Nei, jeg visste ikke at jeg hadde navnedag! Så koselig! Takk til Dølen som forteller meg det! Vi har ikke så sterk tradisjon for å feire navnedag her i Norge, men når du sier det, kanskje jeg skal unne meg en ekstra halvtime på øyet i morgen?

– Er du fornøyd med navnet ditt, Trygve?

– Ja, jeg er veldig glad i navnet mitt. Det er kanskje ikke så populært, men jeg synes det er et trivelig navn.

– Det betyr i alle fall «trygg», synes du det passer deg?

– Ja. Og så minner det om at jo lengre en har vært med, jo tryggere blir en på seg selv og eget liv. Jeg føler meg mer jorda enn noen gang før, sjøl om jeg også kan bli spent og nervøs av og til – for eksempel mot valget til uka.
Midtdøl uten førerkort tiltalt for ruspåvirka kjøring og oppbevaring av narkotika

Det er politimesteren i Oslo som har tatt ut tiltale mot mannen.


Bruker det ukjente mellomnavnet i utlandet

– Er du oppkalt etter noen, kanskje?

– Ja, jeg er oppkalt etter min farfar og morfar. Farfar het Trygve Vedum og hadde røtter i Øyer, og morfar het Arne Magnus Slagsvold. Selv om jeg aldri har møtt farfar, er det stas å være oppkalt etter ham, synes jeg.

– Hva med kallenavn, har du hatt det?

– Nei, det har det vært lite av. Men Slagsvold har ofte blitt omskrevet til Slagsmål – og noen ganger har det også blitt til en talefeil, så jeg har blitt kalt det! Ha ha!

– Hvordan fungerer navnet Trygve i utlandet?

– Det fungerer dårlig utenfor Norge! Jeg bruker ikke mellomnavnet mitt, Magnus, mye, men det fungerer bedre i utlandet. Jeg tror det er Y-lyden som blir veldig vanskelig for enkelte, men Magnus tar folk med en gang.


Nå kan du snart låne bøker fra denne telefonkiosken: - Stas å ha ansvar for dette kulturminnet

I løpet av fredagen skal den gamle telefonkiosken på Vinstra stasjon pusses opp og gjøres om til en lesekiosk.Stort oppussingsprosjekt på Vinstra Kino:

Nå blir det film opptil tre ganger i uka: - Jeg håper ikke folk har glemt hvor kult det er å gå på kino

- Det blir mer film, og mer å kose seg med under filmen, sier kinosjefen.


Takker for tillitten

– Og gratulerer med overlegen seier i årets skolevalg! Hvordan føles det?

– Det er veldig koselig! Jeg er mektig imponert over ungdommens innsats i årets skolevalg. Ved distriktsskolene i Oppland har det gått veldig bra – det har nok med at vi ønsker tjenester nært folk, og er imot sentralisering. Mange er vel enige med oss, og det er veldig motiverende. Det er tydelig at ungdommen er opptatt av å ha levende bygder også i framtida! Det er også et tegn på engasjerte foreldre og andre framsnakker SP og våre standpunkter.

– Vil du si noe til elevene som stemte dere fram?

– Vi skal gjøre det vi kan for å forvalte den tilliten de har gitt oss, og så er det viktig at dere stemmer i det ordentlige valget også! Nå er det viktig med et regjeringsskifte for å få satse på levende lokalsamfunn – vi vil vise at alle som bor i bygdene rundt om, skal ha like mange muligheter som de i byene.


Her har deltidskrisa i helsesektoren slått rot - Beate (40) har brukt over 20 år på å sikre seg 75 prosent stilling

Leder i Fagforbundet Ringebu, Christiane Weldingh, sier at 36 prosent av deres medlemmer ønsker seg større stillinger.

Cecilie og Robert er kritiske til flytting av legevakta: - Det vil være fryktelig mange som mister en trygghet

Som småbarnsforeldre har samboerparet på Vinstra opplevd en trygghet i å ha nærhet til legevakt.Magnus (25) sa opp trygg, fast jobb for å starte eget firma i ukjent bransje: - Oppdragene kom før organisasjonsnummeret var klart!

Magnus Egge (25) fra Vinstra har alltid hatt en drøm om å være sin egen sjef - og nå er det akkurat det han er.Se video: Østen fikk seg ny bestevenn av det sjeldne slaget: - Han koser seg skikkelig med wienerbrød!

Østen Kleiven sitt hytteprosjekt har ført til et spesielt vennskap.Redder bønder fra koronakrise:

Da de var 15, kjøpte Ånund og Edvard saueklippeutstyr for 30.000 kroner: - Det er rart vi ikke ga opp, men vi har vært tråe

- I begynnelsen var det tøft, og vi har spurt oss selv hva det egentlig er vi driver med.