50 år siden storkampen:Omdiskutert dommeravgjørelse da Vinstra tapte mot Strømmen

Dølen fikk et tips om en sak fra Romerikes Blad, som omtalte Strømmens juniorlag som vant NM i 1971. På sin vei til finalen slo de Vinstra, etter en mye omtalt dommeravgjørelse.

Avisfaksimile fra 3.runde kampen i Kåja i 1971. 

Nyheter

Høsten for 50 år siden, i september 1971, ble det spilt en fotballkamp i Kåja som det fortsatt blir prata om. Da spilte Vinstras gode juniorlag en 3. rundekamp i NM for juniorer. Motstander var Strømmen, som senere vant NM det året. Men i Kåja fikk de hard og uventet motstand.

Vinstra hadde slått ut Gjøvik/Lyn og Storhamar i de første rundene, og det var første gang et juniorlag fra Gudbrandsdalen kom så langt som til 3. runde.

Det var stor interesse for kampen, som samlet over 1000 tilskuere. Og publikum fikk se et fotballdrama som det fortsatt snakkes om når mimrefaktoren er stor og det rykker i gamle fotballbein rundt kafébordene på Vinstra.

Vinstras juniorlag mot Strømmen i 1971: Bak fra venstre:Arvid Josten, Bjørn Eriksen, Knut Olav Schou, Bjørn Blomli, Robert Ruud og Hans Petter Solberg. Foran fra Venstre: Geir Teigøyen, Trygve Sundt, Hallgeir Wahlquist, Arne Åsmundstad og Per Ragnar Støve. 

Lokal tippekonkurranse rundet 25 år

Tidlig begynte lokale fotballsupportere i dalen å tippe sluttabell for den gang 1. divisjon i England. Og lenge før de store riksavisene kom inn i bildet med sine etterligninger.


Omdiskutert dømming

I 2008 skrev Dølen om den kampen. Vi fikk med oss midtstopperne fra den gangen, Geir Teigøyen og Per Ragnar Støve, til en mimrestund i Kåja. Og minnene om kampen var mange.

– Det er ikke så mange kamper fra den tida jeg husker, men akkurat den kampen glemmer jeg nok aldri, sa Geir Teigøyen den gangen.

Per Ragnar Støve var mest opptatt av dommeren, som ga Strømmen et omdiskutert straffespark på slutten.

– Oss vart bortdømt! Mæningslaus dømming, sa Støve, fortsatt meget irritert 37 år etter.

Støve la ikke skjul på hva han mente om dommerens innsats. Situasjonen han siktet til skjedde i kampens siste minutt, da Vinstra ledet 3-2. Vinstras gode keeper Hallgeir Wahlquist gikk ut for å fange et gjennomspill og kolliderte nærmest med en Strømmen-angriper. Dommeren dømte straffe, Strømmen scoret og dermed ble det ekstraomganger. Og der vant altså Strømmen, og senere den høsten ble de norgesmestere.

Dølen skrev om den omtalte kampen i 2008. Her ser vi midtstopperne fra den gangen, Per Ragnar Støve og Geir Teigøyen.  Foto: Ole Magnus Røen

Kvam Idrettslag 100 år - del 2

Historia om Kvam Idrettslag fra 1940 til 1980

Arbeideridrettslaget, som ble dannet i 1936, fikk en kort levetid. Det ble oppløst før krigsutbruddet 1940.


Trua med politiet

Noen påstår fortsatt at det luktet fyll av dommeren, og at Strømmens ledere truet med å ta ham med til blodprøve dersom de tapte. Om dette hadde noe å si for den omdiskuterte straffen får vi aldri vite. Men at det var en meget tvilsom avgjørelse er det ingen tvil om.

Og nå, femti år etter, leser vi altså om kampen i Romerikes Blad. Her blir dommeren omtalt som «drita full, og vi trua med å ringe til politiet.»

At dommeren kom kjørende på moped, som det står i Romerikes Blad, er det mange som tviler på. Men at det luktet alkohol av ham var det flere som bemerket, både blant spillere og tilskuere.

Juniorspillerne til Strømmen som vant over Vinstra og ble Norgesmestere i 1971 - her samlet 50 år etterpå.  Foto: Faksimile fra Romerikes Blad.

Et klubbhus er historie

– Stusslig, sier Ole Christian Renshus, og konstaterer at et lite stykke fotballhistorie er revet.


Laget i 1971

Juniorkampen for 50 år sida betegnes ofte som den nest «største» kampen som har blitt spilt i Kåja. Bare overgått av kretslagets kamp mot Wolverhampton i 1977. Men det er en annen historie, som det heter.

Her er laget i kampen mot Strømmen, beskrevet av Teigøyen og Støve i Dølen tilbake i 2008:

– Hallgeir Wahlquist sto i mål, en meget god keeper som senere spilte i 2. divisjon for Åndalsnes. Trygve Sundt og Arne Åsmundstad var solide backer. Per Ragnar og jeg var altså midtstoppere, og det var vel ingen som kom forbi oss, Per Ragnar?

Kollega Støve gliser i skjegget, og supplerer den videre lagoppstillinga:

– Arvid Josten, Bjørn Blomli og Robert Ruud spilte på midtbana. Angrepsrekka med Knut Olav Schou, Bjørn Eriksen og Hans Petter Solberg driblet og løp fra de fleste, sier Per Ragnar.

Det var for øvrig nevnte Eriksen, Schou og Solberg som scoret Vinstras mål mot Strømmen.