Før i tida

Ransforsøk på billettør ved Vinstra kino i 1974

Billettøren ved Vinstra Kino ble i 1974 utsatt for et ransforsøk.

Avisfaksimile fra saken som sto i Gudbrandsdølen Laagen den 17. februar 1974.  Foto: O. Myrum

Da bannet jeg kraftig og svingte pengeskrinet for å slå med det.

Billettør Olav Skaaden
Nyheter

Saken ble omtalt i avisa Gudbrandsdølen Laagen den 17. februar 1974

– Det var lua som reddet meg, slår billettøren ved Vinstra Kino, Olav Skaaden fast, etter at han søndagskvelden ble angrepet på vei hjem med pengeskrinet fra kinoen og slått i hodet med en tung gjenstand.

Engasjert: Olav Skaaden var engasjert i mangt og meget. Her figurerer han som starter under et skøytestevne på Vinstra på 50-tallet. 

Billettkontrollør: I døra inn til kinosalen på folkets Hus på Vinstra, regjerte Jens Rasmussen - eller dansken som han ble kalt. Han sjekket billett og alderbevis. Her er det Rune «Baker» Ødegården som får en sjekk av legitimasjonen. (Foto: O. Myrum) 

Skinnlua ble redningen

Skaaden ble tilføyet to slag, men mistet ikke bevisstheten og satte seg såpass til motverge at ransmannen måtte stikke av. Skåden måtte imidlertid raskt til lege, der det ble konstatert et kutt på syv til åtte centimenter i hodet.

– Hadde jeg ikke hatt den store skinnlua, tør jeg ikke tenke på hva som kan ha skjedd, uttalte Skaaden til G og LT.

Folkets Hus: Inngangen til Vinstra kino før den ble ombygd i 2011. (Foto: N-F kommune) 

"Er du gammel nok", var nok spørsmålet denne oppkomlingen fikk av kinokontrollør Rasmussen.  Foto: O. Myrum

Etter kinovisning

Det var ved ti-tiden søndag kveld at Olav Skaaden gikk hjem med pengeskrinet fra kinoen på Folkets Hus på Vinstra. Han trillet på sin sykkel og hadde pengeskrinet i venstre hånd på sykkelstyret. Da han skulle passere hjørnet på uthuset hjemme, fikk han plutselig et kraftig slag i hodet.

– Det virket som et jordskjelv på meg. Det første jeg tenkte, var at noen drev ap med meg. Men jeg syntes det var en alvorlig spøk. Om jeg gikk ned på kne, husker jeg ikke riktig. Jeg hadde sykkelen å støtte meg til og snudde meg, da jeg plutselig fikk et slag til. Da bannet jeg

kraftig og svingte pengeskrinet for å slå med det, men da stakk vedkommende. Jeg la fra meg skrinet og satte etter, men plutselig kom jeg til å tenke på at det kanskje var flere av dem, så jeg stoppet og gikk tilbake til pengeskrinet, som inneholdt omkring 2 200 kroner. (som tilsvarer omkring 16 000 kr i 2021, red anm).

– Jeg kunne kanskje tatt vedkommende igjen dersom jeg ikke hadde snudd, tilføyde Skaaden i avisintervjuet.

Her, ved hjørnet på uthuset hos Skaaden i Nedregate på Vinstra, skjedde ransforsøket.  Foto: Tor Larsen

Saken forble uløst

Det var mørkt, og Skaaden kan ikke gi et skikkelig signalement på vedkommende.

– Jeg har vært billettør på Vinstra Kino siden starten for 40 år siden, men har aldri opplevd maken, uttalte han.

Det som synes helt klart i denne saken, er at kjentfolk har vært på ferde. De har visst hvor Skaaden bor i Nedregate på Vinstra, at han pleier å ha pengeskrinet med seg, og hvilket tidspunkt han pleier å komme hjem søndagskvelden, skriver avisa.

Noen ungdommer som bor i et hus i nærheten, var vitne til ransforsøket. Lensmannsfolkene arbeider iherdig for å finne gjerningsmannen, og har visse spor å gå etter, opplyses det videre. Men saken forble uløst.