I tirsdagens generalforsamling/styremøte ble de formelle vedtak gjort knyttet til konsernetablering av Gudbrandsdal Energi.

Saken har vært til behandling og er godkjent i kommunestyrene i de fire eierkommunene Øyer, Ringebu, Sør-Fron og Nord-Fron.

– Konsernetableringen innebærer at eierkommunene har sitt eierskap i Gudbrandsdal Energi Holding as, som har fire heleide datterselskap for marked, nett, produksjon og investering i fornybar energi, skriver selskapet i en pressemelding.

Fortsatt sjef

De ansattes nåværende rettigheter og plikter videreføres i konsernet.

Likeens fortsetter Bjarne Slapgard fra Vinstra/Skåbu som administrerende direktør.

– Konsernetableringen bygger på samme eierprinsipper som de fire eierne vedtok i forbindelse med eierløsningssaken i 2013, heter det videre i pressemeldingen.

Eierstriden i GE

Den gang ble eierfordelingen omgjort. Eierskap og disposisjonsrett til konsesjonskrafta var hovedelementene i denne striden.

Løsningen ble at konsesjonskrafta ble fristilt for den enkelte kommune, og det ble slutt på at Ringebu og Øyer krevde vederlag for egenprodusert kraft. Samtidig ble det gjort grep i eierstrukturen som medførte at Ringebu og Øyer har hver sin eierandel på 30 prosent av selskapet GE, mens fronskommunene har hver sin eierandel på 20 prosent.

Et ansvarlig lån som eierkommunene hadde til GE på 150 millioner kroner, ble konvertert som egenkapital i GE.

Bedre posisjonert

Nå blir det altså nok en gang tatt grep om utviklingen i kraftselskapet.

– Gjennom konsernetableringen er Gudbrandsdal Energi bedre posisjonert for å kunne videreutvikle seg innenfor de virksomhetsområdene selskapet i dag driver, heter det avslutningsvis i pressemeldingen.

Eierkommunene, her representert ved ordførerne i de fire kommunene da eierstriden ble gravlat i 2013. Foto: Bjørn Sletten (arkiv)