Hotelleier Morten Midtskog takket ja da han fikk forespørsel fra UDI om å bruke hotellet til såkalt akuttmottak. I dag er det 80 flyktninger fra sju forskjellige nasjoner stasjonert ved det idylliske hotellet på Gålå. Det store flertallet er naturlig nok fra Syria.

Felles rutiner

Snart tre uker etter at de første flyktningene ankom, mener Midtskog at de største utfordringene er løst, og at mottaket fungerer meget bra.

– Fra dag én har vi hatt fokus på å innføre gode felles rutiner. Med så mange ulike kulturer, noe som i seg sjøl er utfordrende, har det vært spesielt viktig at alle tar hensyn og viser respekt for hverandre. Vi har et stødig team som jobber ved hotellet døgnet rundt, og som håndterer mange finurlige utfordringer som oppstår.  Gjestene bidrag sjøl i daglige gjøremål, og dette har nok ført til at de kjenner delaktighet i driften av mottaket.  Vi var veldig spente på hvordan dette skulle gå, men er positivt overasket. Vi opplever at de har funnet seg godt til rette og er hjelpsomme, vennlige, lærevillige og takknemlige, forteller Midtskog til Dølen.

Føler seg verdsatt

Midtskog har hørt og lest om andre mottak der det har vært problemer. Han kjenner seg ikke igjen i disse beskrivelsene, og har ennå ikke hørt noen klage hverken på maten eller hotellet generelt.

– Vi prøver så godt vi kan å aktivisere de som er her. Eksempelvis har jeg med meg tre – fire ned til bygda hver dag. De er med på handlerunde samtidig som de får sett en del av nærmiljøet vårt. Vi har også satt flere til forskjellig frivillig arbeid, slik som snørydding, trefelling og vedhugging. Dette er noe de setter stor pris på, og jeg tror de føler seg verdsatt. Nå har også endelig isen lagt seg på Gålåvatnet og mange har sett fram til å prøve isfiske for første gang, sier Midtskog.

Kona Elisabeth er på frivillig basis i gang med et lite norskkurs ved hotellet. Elevtallet øker for hver dag og iveren til å lære norsk er stor.

Tror på forlengelse

Gålå Høgfjellshotell har kontrakt med UDI til 26. desember, med mulighet for forlengelse. Noe Midtskog tror kan bli aktuelt.

– Slik flyktningsituasjonen er nå regner jeg med at det blir noen ukers forlengelse. Og det er vi positive til. Når mine flinke ansatte ved hotellet er positive, tror jeg det smitter over på flyktningene vi har her, sier Midtskog, som også takker for all støtte i form av gaver og helsinger.

Når denne ekstraordinære situasjonen er over er planen å gå tilbake til vanlig drift ved Gålå Høgfjellshotell. Fortsatt med fokus på grupper, kurs og konferanser.