På Kjøretøymuseet på Lillehammer står det en kranbil fra 1931. Det er en Ford AA modell med håndsveiv på krana, og bilen har registreringsnummer E-5790. Harald Lindvigsmoen fra Vinstra forteller at han 3. november 1955 lånte denne bilen av Lillehammer Motorsentral for å kjøre opp til førerkort. Da Lindvigsmoen kom med toget til Lillehammer denne morgenen var det skikkelig ruskevær og ti centimeter med snøslaps. Han var noe spent på hvordan dette skulle gå da han fikk se bilen.

Ingen kjøreskole

Det var bilsakkyndig Bjarne Amundsen som var med på prøveturen som gikk gjennom Kirkegata, Storgata og opp om Stampesletta og tilbake til Motorsentralen. Etterpå var det spørsmål om diverse skilt, og da var førerkortet i boks. På den tida var det ikke snakk om kjøreskole, og Lindvigsmoen forteller at han tidligere hadde kjørt noe traktor og noen småturer med bil.

60 år uten uhell

Kranbilen ble brukt til rundt 1975 og ble deretter gitt til Kjøretøymuseet der den står oppusset og nesten like pen som da den var ny. Lindvigsmoen har nå kjørt bil i 60 år uten store uhell i trafikken, og håper han fortsatt får kjøre noen år til.

Foto: Privat