Rettssaken mot mannen starter i Nord-Gudbrandsdal tingrett 23. juni, på Lillehammer.

Det er statsadvokat Jo Christian Jordet som har tatt ut tiltalen. Han skriver i tiltalen at vinstraværen skjøt og traff en politimann i korsryggen. Haglladningen ble det i vesentlige stanset av politimannens vernevest. Politimannen ble sendt til Ullevål sykehus i Oslo der en del hagl ble tatt ut av kroppen hans.

- Skjøt to skudd

Videre heter det i tiltalen at vinstraværen også skjøt et skudd til mot den andre politimannen som var på stedet. Politimannen ble ikke truffet av skuddet.

Vinstraværen er også tiltalt etter straffelovens paragraf 127, som går på at han ved hjelp ved vold forsøkte å hindre politiet i en tjenestehandling.

- Tvungent psykisk helsevern

Statsadvokaten har tatt forbehold om å påstå overføring til tvungent psykisk helsevern. I dette forbeholdet ligger det at statsadvokaten trolig ikke vil påstå fengselsstraff.

Vinstraværens forsvarer, advokat Sigurd J. Klomsæt sier til Dølen at han kommer til å påstå sin klient frifunnet etter tiltalen på grunn av nødverge da bevæpnet politi oppsøkte tiltalte utenfor hans hjem.

- Helt unødvendig

- Det var en storstilt politiaksjon med 50 involverte tjenestemenn, som var fullstendig unødvendig. Politiets egen kjennskap til tiltalte tilsa en helt annen måte å takle situasjonen på, sier advokat Klomsæt. Han sier videre at 26. november i fjor var første dag med hensyn til politiets generelle bevæpning.

- Politiets kjennskap til tiltalte tilsa at politiet ikke møtte ham med våpen, sier advokat Klomsæt.

Den nå tiltalte mannen har siden pågripelsen på Vinstra vært holdt på Oppland Psykiatriske Sykehus på Reinsvoll, etter gjentatte beslutninger av tingretten. Mannen har hele tiden vært enig i en slik plassering i påvente av straffesaken.

Politimennene som ble beskutt er begge for lengst i tjeneste igjen, og vil møte som fornærmet vitne i rettssaken 23. juni.

Advokat Sigurd J. Klomsæt vil påstå vinstraværen frifunnet på grunn av nødverge. Foto: Terje Lisødegård