I februar møtes morgendagens helter for å konkurrere i Olympiske leker på Lillehammer. Også på sidelinja står mange av morgendagens helter, for av 3000 frivillige er over halvparten under 30 år.

En av ungdommene som stiller opp er 17 år gamle Anne Tromsnes. Hun har attpåtil fått lederansvar under lekene, og det siste året har hun fått god skolering til å møte oppgavene som venter under mesterskapet.

– Vi som er unge ledere har deltatt på samlinger der vi har fått kursing i det å være en god leder, samt at vi har fått kunnskap om hva det innebærer å være ung idrettsutøver. Blant annet har vi møtt Kjetil André Aamodt som har fortalt om sin veg til verdenstoppen. Vi har fått en forståelse av hva det er vi faktisk skal være med på i februar, forteller Tromsnes.

Føles meningsfullt

Som Ung leder skal Tromsnes ha ansvarsoppgaver. Akkurat hvilke, vet hun ikke ennå.

– Jeg vet jeg skal på langrennsarenen. Jeg skal ikke være ute i løypene, men ha mer administrative oppgaver. Når det nærmer seg, får vi mer konkrete oppgaver, forteller hun.

Til daglig går fåvangjenta andre året på idrettslinja, med fordypning i langrenn, ved Gausdal videregående skole.

Headhunta

Tromsnes ble nærmest «headhunta» til å være leder.

– Jeg hadde vist litt interesse for OL-arrangementet tidligere, og derfor ble jeg kontakta om jeg hadde lyst til å være med. Jeg angrer ikke på at jeg sa ja, for det har så langt vært lærerikt. Mye av det jeg har lært, ønsker jeg å ta med inn i mitt lokale idrettslag, og jeg har vært i kontakt med Ringebu-Fåvang skiklubb. Det jeg kan tenke meg, er å dra i gang ei treningsgruppe for barn og unge som ikke er så seriøst, mer et type lavterskeltilbud, sier Tromsnes.

– På frivillig basis, sjølsagt, legger hun til.

Meningsfullt

For det å bidra som frivillig, føles meningsfullt, mener hun.

– Det er viktig å gjøre en jobb uten at en nødvendigvis skal ha betalt for det. Opplevelsen en får igjen, er også god betaling. Jeg gleder meg veldig til dagene og til å være vertskap. Spesielt synes jeg det er fint å bidra på et ungdoms-OL, der idrettsutøvere som er på tur opp møtes og konkurrerer. Jeg vet sjøl hvor viktig idrettsgleden er, slår hun fast.