SpermVital vant prisen for sin teknologiutvikling av oksesæd. Prisen ble delt ut av H. K. H. Kronprinsen under Mat og landbruk 2016 tirsdag.

Sindig midtdøl

Innovasjonsprisen deles ut til personer eller virksomheter som har våget å satse på innovasjoner innen bioøkonomi.

– Det er vanskelig for en sindig gubrandsdøl å motta en slik æresbevisning. Det er inspirerende som meg som daglig leder og for selskapet. Vi har store ambisjoner og jobber aktivt for å komme ut på det internasjonale markedet, sa daglig leder i SpermVital, Nils Christian Steig frå Sør-Fron, til et fullsatt Mat og landbruk.

SpermVital-teknologien har revolusjonert insemineringsprosessen for storfe. Ideen bak teknologien er at den forlenger levetiden til spermiene etter inseminering i opptil 48 timer. For mjølkebonden betyr dette store besparelser av både tid og penger fordi man trenger færre insemineringer siden tidspunktet for inseminering blir mindre kritisk.

Patenter i 40 land

Juryformann og administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein, begrunnet valget av SpermVital slik:

– Vinneren er et selskap som ubeskjedent har ambisjoner om å være et ledende bioteknologiselskap. Sin lave alder til tross har selskapet allerede patenter i 40 land. Markedspotensialet for videre ekspansjon anses å være betydelig – ja noen sier til og med enormt. Selskapet arbeider nå intenst for å kunne overføre teknologien til nye anvendelsesområder – og nye dyreslag, sa Hedstein.

Stort ekportpotensiale

SpermVital-teknologien er et eksempel på forskning med utgangspunkt i landbruket som har vist seg å ha et stort eksportpotensiale. I tillegg ser man muligheter for å overføre teknologien til andre dyrearter, heter det i en pressmelding frå Norsk landbrukssamvirke.