– Vi har forsket på Astrid fordi dette er noe av det vanskeligste du kan gjøre: Å være langrennsløper på et landslag samtidig som du fullfører et studium innen medisin. Det sier førsteamanuensis ved NTNU, Stig Arve Sæther, til NRK.

I 2005 startet skikarrieren til Astrid Uhrenholdt Jacobsen. To år etter valgte hun også å starte på medisinstudiet. Helt fram til 2020 sjonglerte hun disse to krevende oppgavene, og lyktes godt med dette.

I løpet av 15 år oppnådde hun blant annet ti vm-medaljer, én OL-medalje, 43 pallplasseringer i verdenscupen og en fullført legeutdanning.

Ble ikke påvirka

I dag er Uhrenholdt Jacobsen i legepraksis på Fåvang.

Målet med studien var blant annet å finne ut hva som skal til for å klare en slik dobbeltkarriere, og hvilke konsekvenser eller fordeler det kan ha.

Treningsdagbøkene hennes, samt det å sammenligne resultat og progresjon, er brukt i studien. NTNU har også gjort flere intervju med utøveren.

– Det vi har funnet er at resultatene i skisporet ikke ble særlig påvirket av studiene. Heller kanskje det motsatte – at dette var positivt, forteller Max Bergström til NRK. Han er vitenskapelig assistent ved NTNU i Trondheim.

Et funn som overraska var at om Uhrenholdt Jacobsen tok pause fra studiene, slik hun gjorde i OL-sesongen, så påvirka ikke dette resultatene.

– Hun gjør det ikke bedre i disse sesongene sammenlignet med sesongene hvor hun studerer, sier Sæther til NRK.

Til NRK forteller hun om hvordan hun sjøl opplevde kombinasjonen med studier og langrennskarrieren, som hun holdt på med i 15 år.

– For min del har denne kombinasjonen vært kjempebra for motivasjonen. Rent praktisk har det vært krevende. Jeg føler jeg har brukt unødvendig mye tid på å krangle om ting, sier hun, og legger til at for henne var det avgjørende å studere noe som var motiverende.