Denne sesongen må lokalavisa Dølen innse at de ikke lenger kan sende ordinære seriekamper med fotballklubbene i vårt distrikt direkte.

Årsaken er at det kommersielle selskapet MyGame har sikret seg rettighetene.

På forespørsel fra Landslaget for lokalaviser, gir de beskjed om at ingen andre enn rettighetshaverne kan sende direkte fra breddefotballen.

– Det er skikkelig trist å ikke kunne stille på fotballkampene og sende direkte. Det har vært så artig og inspirerende for oss å møte klubbene, spillerne og publikum på denne måten, fordi alle har satt så pris på at lokalavisa er til stede. Sendingene har skapt stort engasjement, sier redaktør i Dølen, Tone Sidsel Sanden.

Se kommentarer fra MyGame lenger ned i saken.

– Dette var synd, sier trener for a-laget til Fron, Magne Nedrebø, da han får høre at Dølen ikke vil sende mer direkte fra hjemmebanen i Kåja. Foto: Tone Sidsel Sanden

– Mister litt av sjarmen

A-laget til Ringebu-Fåvang har hatt mange opptredener i Dølen-TV de siste årene, og trener Bjørn Dokken har satt pris på eksponeringa laget hans har fått:

– Spillerne synes det er artig at kampene sendes direkte. Jeg tror det har hatt mye å si for interessen rundt lagene i Midtdalen, hevder Dokken og fortsetter:

– Engasjement skapes først og fremst lokalt, og litt av sjarmen har vært at spillere eller andre personer som kjenner lokalfotballen godt har fungert som kommentatorer, sier han.

Han forteller at laget hans også har brukt opptakene fra kampene for å analysere situasjoner sammen med spillerne.

Heller ikke lengre nord i dalen blir nyheten møtt med glede. Magne Nedrebø er også sterkt knytta til breddefotballen gjennom sin rolle som trener for Fron Fotball 2010.

– Dette var synd. Det har vært kjempefint å ha direktesendinger, både fra kampene våre, men også fra kampene med de andre lokale lagene. Det har vært viktig for alle oss som elsker lokalfotballen, sier Nedrebø til Dølen.

Her er Dølen til stede i Heidal, da de møtte Fron på hjemmebane. Dølens Tor Larsen (i forgrunnen) kommenterer kampen. Foto: Tone Sidsel Sanden

Avtale fram til 2028

Kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund Yngve Haavik bekrefter at de har inngått en avtale med TV2 om strømming av breddefotball i Norge. Den såkalte Breddeavtalen gjelder for kamper på seniornivå.

– TV2 har viderelisensiert deler av avtalen til blant anna MyGame, som dermed sitter på rettighetene til å vise kamper fra 5.- og 6. divisjon direkte, skriver Haavik i en e-post til Landslaget for lokalaviser, som er videreformidla til deres medlemsaviser.

Produksjonen baserer seg på bruk av AI-kamera, som er automatiserte kamera.

Dølen-redaktør Tone Sidsel Sanden mener alle er tapere, slik situasjonen er i dag:

– Det er ikke satt opp et eneste kamera i Midtdalen, og det er vanskelig å se for seg at dette kommer på plass på de ulike arenaene innen kort tid.

Hun er klar over at MyGame sitter på rettighetene, men uten monterte kamera, mister både klubbene, spillerne og publikum et godt tilbud, mener redaktøren.

– Her sitter vi, klare til å sende, men vi må si nei når klubber og spillere spør. Det er tungt, avslutter hun.

Breddeavtalen mellom Norges Fotballforbund og TV2 strekker seg fram til 2028.

Gode tilbakemeldinger

Video- og strømmeansvarlig Emil Sjåstad Nyeng i Dølen har fulgt lokalfotballen tett de siste årene.

– Det har vært utrolig moro å følge de lokale klubbene våre. Responsen har vært god, og sendingene har vært populære, sier mannen som har organisert og filmet de direktesendte kampene.

Han forteller at fotballsendingene har være viktige for Dølen og for etableringa av Dølen-TV, og han synes det er synd at det nå er slutt.

Lars Setsaa i MyGame sier at de er klare til å rulle ut og dekke kampene, så fort kretsene, klubbene og arenaeiere, i mange tilfeller kommuner, er klare.

– Den nye avtalen, som innebærer strømming av både topp og breddefotballen, innebærer et stykke redaksjonelt nybrottsarbeid, sier han.

– Fremtidens arenaproduksjon vil i stadig større grad være automatisert, det vil gjelde for alle medier. Dette har hele tiden vært forutsetningene for at vi kan nå ut og dekke et stort omfang kamper i norsk idrett, sier han videre.

Når det gjelder muligheter for andre til å kunne sende kamper i framtida, svarer han slik:

– Hvis klubbene blir enige med arenaeier om at automatisert kameraproduksjon kan forekomme, og vi ikke skulle være klare til å rulle ut kamera, vil vi være villige til å diskutere midlertidige løsninger med de andre mediehusene.