Hedersprisen Årets Peer Gynt går til en person eller en institusjon som har markert seg på en positiv måte på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norges navn kjent i utlandet. Det er Stortingsrepresentantene som avgjør hvem som blir årets Peer Gynt ved skriftlig avstemming.

I år har de stemt fram Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund som vinner av den gjeve prisen, Årets Peer Gynt.

Overveldende flertall

- Lise Klaveness er en meget verdig vinner av Årets Peer Gynt. Med stort mot gikk hun på talerstolen i Qatar, og kritiserte både FIFA og VM-arrangøren i forbindelse med diskriminering og brudd på menneskerettighetene rundt arrangementet, sier Rune Støstad, leder i Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt.

– Hun er en modig og viktig internasjonal stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, menneskerettigheter og demokrati. Lise Klaveness sier fra der andre ikke tør, og hun baner vei for at alle kan få muligheten til å leve trygge liv, legger Støstad til.

Det var et overveldende flertall av stortingsrepresentantene som stemte frem Klaveness som Årets Peer Gynt 2023.

Hun blir den 54. prisvinneren i rekken, og hun kommer til Vinstra Park for å motta prisen under kulturfestivalen Peer Gynt tirsdag 8. august.

Lise Klaveness på talerstolen, der hun kritiserte både FIFA of VN-arrangøren Qatar for brudd på menneskerettighetene, blant annet. Foto: Hassan Ammar / AP
Klaveness kjemper for åpenhet og for å gå kritisk inn i saker som er viktige for fotballens grunnverdier. Foto: Javad Parsa / NTB

«Jeg mener alt»

– Det er en ære å få tildelt Peer Gynt-prisen for den jobben jeg har gjort sammen med, og på vegne av, norsk fotball siste året. Jeg takker for muligheten denne prisen gir meg til å sette økt søkelys på ting jeg mener er viktige både i norsk og internasjonal fotball fremover, sier Lise Klaveness, og fortsetter:

– Jeg står på skuldrene til kollegaer før meg som har kjempet for idrettens grunnverdier og tidligere prisvinnere. En av mine barndomsfavoritter var tidligere Peer Gynt-vinner Anne Cath. Vestly. Jeg tenker på hennes fabelaktige sitat på en dag som denne: «Hvis noen spør meg om hva jeg mener med det og det, svarer jeg at jeg mener alt!»

Klaveness prater om fotballen som verdens mest populære idretter, både for kvinner og menn - på godt og på vondt.

– Den samler mennesker på tvers av kulturer, inspirerer og bryter ned barrierer. Fotballen har en enorm kraft og et potensiale til å påvirke samfunnsutviklingen. Det er et tveegget sverd. Populariteten kan, og blir i økende grad, utnyttet av stater og selskaper som vil ha større makt, som vil fremme nasjonalistiske prosjekter hvor en dekker over kritikkverdige forhold. Brukes til å avlede oppmerksomhet fra brudd på menneskerettigheter. Til sportsvasking og maktmisbruk, sier Klaveness engasjert.

Ellen Horn beundrer Klaveness for både mot og gjennomføringsevnen. Foto: Ane Vaet

Tvers igjennom kompromissløs

For fotballpresidenten er opptatt av potensiale som ligger i fotballen til å få en positiv samfunnsendring.

– Jeg tror at svaret på disse spørsmålene ligger i vår vedvarende oppmerksomhet og et fortsatt engasjement. Vi må jobbe, med integritet og åpenhet, for å komme inn i rommene hvor beslutningene tas, gå kritisk inn i alle saker som er viktige for fotballens grunnverdier. Vi må lene oss inn og konfrontere de vanskelige dilemmaene vi står ovenfor. Vi får ikke til endring hvis vi står på sidelinjen eller hvis vi ikke tørre å delta i de vanskelige samtalene og de vanskelige valgene, avslutter Klaveness.

Kunstnerisk leder i kulturfestivalen Peer Gynt, Ellen Horn, uttrykker beundring for Klaveness og det hun står for og får til.

– På bakgrunn av at jeg gjennom mitt arbeidsliv har tatt på meg flere krevende lederoppgaver som tidligere var forbeholdt menn, vet jeg litt om hva det innebærer å være kvinne i et mannsdominert miljø. Min beundring for vurderings- og gjennomføringsevnen, motet og utholdenheten som Lise Klaveness viser i alt hun gjør er uten grenser, sier Horn.

Klaveness utfordrer maktstrukturer ingen før har våga å røre ved, mener Horn.

– Hun er tvers igjennom kompromissløs. Derfor er Lise Klaveness etter mitt syn en selvsagt og suveren Peer Gynt som kan flytte fjell, sier hun.

På utescena i Vinstra park skal årets Peer Gynt-pris deles ut på kvelden 8. august. Foto: Tone Sidsel Sanden

Folkefest med prisutdeling

Nytt av året er at prisfesten flyttes ned fra Gålå til den nye parken på Vinstra. Her skal det rigges til folkefest der Klaveness skal motta årets pris.

Den endelige lagoppstillingen for festforestillingen er ennå ikke helt i mål, men det hele skal ledes av Ellen Horn.

Horn lover at det skal bli både spiss og bredde i laget som skal delta på prisfesten.

– Lise Klaveness skal hylles av sterke nasjonale artister, lokale barn i fotballballett koreografert av Juliane Bay. Publikum vil også bli bedre kjent med prisvinneren gjennom en scenesamtale med vår folkekjære kommentator Harald Stanghelle, sier Horn entusiastisk.

Kommunikasjonsansvarlig for Peer Gynt, Rita Støstad, sier til Dølen at de har flytta årets prisutdeling for at Klaveness skulle få muligheten til å ta turen til Vinstra.

Prisutdelinga er nemlig midt under Fotball VM for damer i Australia og New Zeland.

– Klaveness kommer hjem til Norge, så hun kan komme til oss for å motta prisen 8. august. Dette passa egentlig veldig bra for oss også, da det er spillefri for Peer Gynt-teateret på Gålå den kvelden. Vi er veldig glade for at Klaveness fikk anledning til å komme, sier Støstad.

Årets Vehl-Per, som går til en av de frivillige, skal også deles ut på denne festkvelden.

Hvem som mottar denne prisen er ennå ikke bestemt, opplyser Rita Støstad til Dølen.