Inge Asphoug tar seg tid til en liten sommerprat med Dølen, et par dager før han tar med kona Kirsten på ferie i Telemark.

Og kombinasjonen bøker og fotografering går helt fint, forteller han.

– Hvordan har sommertrafikken vært så langt, hos dere og i Ringebu generelt?

– Jeg vil si at det har vært vanlig sommertrafikk hittil. Litt mindre enn i fjor på grunn av været. Været har vært for fint, vi pleier å si at dårlig vær er lik handelsvær.

Sosialt med kaffe og traktering

– Skjer det noe spesielt i gågata i sommer?

– Vi har i flere somre hatt torgdager hver lørdag, slik også i sommer. Da har vi forskjellige tema. Jeg har inntrykk av at folk koser seg disse dagene. Hytteeiere, turister og fastboende treffes og har det sosialt med kaffe og god traktering. Gågata blir på en måte en sosial møteplass der skravla går.

– Hvordan er bokhandel-bransjen for tida? Dere merker vel konkurranse fra netthandel?

– Ja, både fra netthandel og andre bransjer som selger «våre» varer. Det er litt dumt, men slik er det. Vi selger mye bøker for tida, særlig pocket-bøker, så vi er optimister.

– Vi må vite litt om din bakgrunn, Inge.

– Jeg har jo vært i denne bransjen i 40 år. Planen var å utdanne seg innen naturforvaltning. Men jeg fant ut at det var vanskelig å få seg jobb innen den bransjen. Derfor ble det økonomistudier i stedet.

– Og bokhandelen har vært i familien i generasjoner?

– Ja, det stemmer. Det var min bestefar som kjøpte bokhandelen av Narvesen i sin tid.

Godt fotomiljø

– Hva med hobbyer, Inge, vi vet du er en etterspurt fotograf?

– Tja, etterspurt og etterspurt. Jeg har hatt foto som hobby siden jeg var 12-13 år. Jeg lærte mye av gamle fotograf Elstad. Det var, og er, et godt fotomiljø i Ringebu. Jeg liker å fotografere, det å ta vare på stemninger og minner. Jeg har forresten mange gamle bilder av blant annet fotballkamper.

– Men vi vet at du har tatt mange bryllupsbilder?

– Ja, det stemmer. Det starta faktisk med at en kamerat spurte om jeg ville ta byllupsbildene da han og kona gifta seg. Jeg husker jeg grudde meg veldig, men jeg tok jobben, og siden har det balla på seg. Tror jeg har fotografert rundt 120 brudepar. Men alle er vel ikke gift i dag, hehe.

– Vi har også hørt at du er en ivrig jeger?

– Ja, da, jeg pleier å si at jeg flyg my i skog og fjell for å lete etter mat. Fiske og jakt er to viktige ting for meg. Jeg skjøt min første elg som 18-åring, det er søren meg 42 år siden. Må også ta med at jeg er en lidenskapelig samler av vin. Da jeg slutta å røyke, begynte jeg heller å bruke penger på å kjøpe god vin.

Fotballtur

– Blir det tid til ferie i sommer?

– Jad, det blir det. Kona og jeg skal til Telemark. Kona er fra Gvarv i Telemark, der har hun og søstera arvet et hus. Vi liker oss godt der, det skjer mye kulturelt i området, og det liker vi. Og så må jeg få ta med at jeg og sønn og barnebarn skal til Liverpool i høst. Som Liverpooltilhenger i 50 år er det på tide at jeg kommer meg dit.

– Til slutt, hvordan ser du på framtida for Ringebu?

– For det første så er Ringebu et godt sted å leve. Jeg ville ikke bodd noe annet sted. Bare tenk på naturen rundt oss. Men som andre steder har vi våre utfordringer her også. Det blir stadig flere eldre i kommunen, som trenger omsorg. Arbeidsplasser er truet, men generelt er det mye positivt i Ringebu.