Etter to år med pandemi skal nå ungdommene få møtes igjen. UKM (Ung kultur møtes) Innlandet tar fatt på et nytt og annerledes tilbud i år. To fylkesfestivaler er bytta ut med fem regionfestivaler.

Stjerner som Anna of the north, Jonis Josef, Markus Neby, Sophia Adampour og Odin Waage, mange direkte streamet til kultursalene fra Raufoss og Trysil, står på programmet.

Dette skriver UKM på sin nettside.

- UKM sitt store mål for dagen er at ungdommene skal få en morsom dag med mye sosialt og spennende innhold. I år får alle ungdommene med seg en helt unik opplevelse der de både deltar selv slik de alltid har gjort under UKM, men samtidig får oppleve kjente kulturpersonligheter, sier leder for hovedutvalg for kultur, Kjerstin Lundgård (Ap).

Et forrykende åpningsshow

Programmet på hvert sted blir en blanding av skreddersydde, lokale workshops, kunstutstillinger, kjente kulturpersonligheter og egne forestillinger med ungdommen i hver region.

- Vi får høre inspirerende innlegg fra flere av de kjente kulturpersonlighetene som vises live på skjermene på hvert sted. Det blir ikke streama på nett, så for å få med seg programmet må folk møte opp fysisk, sier produsent for UKM Innlandet, Maria Grimstad Tollefsen i Innlandet fylkeskommune.

Hun forteller videre at dagen starter med et åpningsshow og konsert med Innlandets egen Anna of the North med band.

- Anna fikk en braksuksess med sin førte singel «Sway» i 2014 og har produsert fantastisk musikk som har fanget en hel verden og gitt stor internasjonal suksess.

Konserten vil finne sted i Trysil og streames direkte til alle de andre regionfestivalene. Dette etterfølges av en videohilsen fra kulturminister Anette Trettebergstuen til UKM-ungdommen i Innlandet, sier Tollefsen.

Stand-up og sofaprat

Komiker Jonis Josef holder stand-up direkte fra Raufoss. Han er både standupkomiker, skuespiller og serieskaper. Han står bak seriene «Kongen av Gulset» og «Kasko», og har gjort det stort som komiker de siste årene.

Senere på dagen kan ungdommene få med seg en sofaprat med Innlandets egen Odin Waage, kjent fra Rådebank. Han deler historier fra livet, karrieren og det å være en kreativ ungdom i Innlandet, skriver UKM.

Videre vil det være et spennende møte direkte fra Raufoss med pionéren Sophia Adampour, som åpna Nordens første kryptokunstgalleri i Oslo. Dette bruker hun også som et ressurs- og læringssenter med ungdom som hovedmålgruppe. Sophia er å se i NRK sin nye serie «Familien Adampour» og hun skal dele om hvordan teknologi og kreativitet kan åpne for mange nye spennende muligheter framover.

Videoshow og teater

Dagen blir runda av med et videoshow med multitalentet Markus Neby, kjent fra både radio og TV, som har komponert en hyllest til den kreative UKM-ungdommen i Innlandet.

Det Andre Teatret kommer og opptrer, de er Norges første teater med fokus på improvisasjon. Teatret er kjent for sitt varierte repertoar av skriptede og improviserte forestillinger for alle aldre. Deres stil og kjennetegn er omforming, nær historiefortelling fortalt i dialog med publikum og lek med teatrale virkemidler.

– Med dette stjernespekka programmet, mange spennende lokale workshops og flere overraskelser i vente, er det klart at dette er en dag man ikke vil gå glipp av, avslutter Tollefsen.