For kunsneren selv fikk ikke oppleve å se verkene sine utstillt på galleriet i Smia på Peer Gynt-huset. Stalsberg døde brått i mars i år. Åpningen var det vennen Stortingspresident Olemic Thommesen som sto for, mens Maria Alejandro Conte og Camilla Granlien bidro med musikalske innslag.

– Det er med forventning, glede, sorg, ettertanke, åpenhet og stor ydmykhet jeg åpner denne utstillingen. Det er et sammensatt følelsesbilde, sa Thommesen.

– Dette er ikke en minneutstilling, men en utstilling gjort av en Peer Gynt-utstiller, verken mer eller mindre. Når det er plukket ut bilder er det dette som har vært i tankene. Derfor er jeg sikker på at vi her kommer nærmere Vegard. Han har gjort et arbeid som handler om å bygge lag på lag, og så er det vår oppgave å lete etter dybden og en styrke i det som presenteres og ta uttrykkene innover oss. Vi møter en kunstner som fortsatt har mye på hjertet, slo han fast.

Stor interesse

For familien til Vegard Stalsberg var åpninga ekstra spesiell. Bodil Bjørkavaag fra Vinstra er kunstnerens søster.

– Det er så bra og så godt at utstillinga blir gjennomført. Jeg vet hvor mye Vegard har jobbet med dette. Han var veldig stolt over å få oppdraget, han snakka mye om det, sier Bodil til Dølen.

Stalsberg var kommet langt i sitt bestillingsarbeid for Peer Gynt-stemnet, og sammen med hans kjæreste Karen-Merete Bruland har kunstnerne Rolf Nerli, Geir Kleppan og Ståle Blæsterdalen plukka ut verkene, som består av rundt 60 trykk og maleri, samt noen skulpturer.

Publikum hadde møtt opp i hopetall på åpninga, og Johan Mæhlum fra Galleri Zink på Lillehammer, som har ansvaret for utstillinga, hadde det hektisk da Smia ble åpnet for de frammøtte. Mange var raskt frampå med å sikre seg et av verkene, og noen var også på forhånd tinget av oppkjøpere.

Utstillinga vil stå fram til 9. august.

Mange var raskt frampå for å sikre seg et av Stalsbergs verker. Foto: Tone Sidsel Sanden