De siste dagene har vi sette utallige bilder av det sjeldne lysfenomenet ”lyspilarer” over Oslo. Naturfenomenet skyldes kald luft med iskrystaller som reflekterer lyset fra bakken som pilarer i luften.

Lyspilarene dannes når det er veldig kaldt samtidig som luften er fuktig.

– Det er ikke veldig vanlig. Fuktigheten danner en spesiell type iskrystaller som svever i luften. De har flere plater som får lyset til å samle seg på denne måten, sier meteorolog Terje Alsvik ved Meteorologisk institutt til NTB.

Meteorologisk institutt har ikke fått meldinger om lyspilarer andre steder i landet enn utenom Oslo-området, men på Fefor har det oppstått.

Venter på mer

Tidligere journalist i Lillehammer Byavis, Liv Maren Mæhre Vold, har de siste nettene fotografert det samme fenomenet ved Fefor Høyfjellshotell.

– Det var et fantastisk skue jeg aldri har opplevd "live" før. Det er verd å stå ute og fryse for! Jeg er jo generelt fascinert av å fotografere naturfenomener, med nordlys og tordenvær som favorittene, forteller Mære Vold til Dølen.

– Umulig å ikke få bra bilder!

Hun fotograferte fenomenet ved 22-tida i går kveld.

– Etter en drøy time ble det litt trekk i lufta, og da var det hele over, men jeg håper på mer i kveld, det er på generell basis umulig å ikke få bra bilder her oppe, sier den ivrige fotografen som for tiden jobber med å etablere et nytt foto-og kommunikasjonsbyrå på Lillehammer.