Deeyah er bosatt i London, og er stolt over å få denne prisen, skriver Peer Gynt as i en pressemelding.

Deeyeah Khan sier i følge pressemeldingen at det er en stor ære å motta denne prisen, og at den betyr mye. Sjøl om hun nå er bosatt i London er hun stolt av å være norsk, og å representere Norge i kampen for menneskets og særdeles kvinners rettigheter.

- Jeg mener bestemt at kvinner har en svært viktig rolle å spille i utformingen av samfunnet, sier Khan.

Khan sier hun er godt kjent med tidligere vinnerne av Peer Gynt-prisen, og er veldig stolt over nå å bli regnet blant dem.

- Jeg føler meg spesielt beæret over å være den første kvinnen med innvandrerbakgrunn, noe som reflekterer et nytt, mer mangfoldig Norge. Jeg håper at dette vil gi en kilde til inspirasjon for unge mennesker som bor i våre minoritetsmiljøene. Mest av alt føler jeg meg privilegert og stolt over å kunne representere dette nye Norge på verdensscenen, sier Khan videre.

Kan lære noe av Peer

Hun mener også vi kan lære noe av Peer Gynt i dag.

- For meg er det viktigste budskapet i Peer Gynt mot isolasjonisme og egeninteresse. Vi kan ikke leve som om vi var koblet fra resten av menneskeheten. Vi må engasjere de ansvarlige med de problemene vi står overfor som art, som enkeltpersoner, og på politisk nivå. Vi må innse at vår felles framtid er bundet opp i hverandre og at vi må gå videre sammen, sier Khan.

Khan er født i Oslo, og gjorde seg først bemerket som musiker under kunstnernavnet Deepika. På 1990 tallet ga hun ut  to plater, og måtte i 1995 rømme fra landet på grunn av langvarig hets fra konservative muslimer. Hun har siden bodd i London og USA.  Det er som filmregissør Khan har gjort seg mest bemerket. I 2013 fikk hun Emmy –prisen for filmen Banaz: A love story. Filmen handler om den britiske-kurdiske 21-åringen Banaz som ble æresdrept av sin familie. I 2015 lagde hun filmen Jihad. I denne filmen følger hun briter over to år som slutter seg til ISIS. Hun inetrvjuer også imamer som forsøker å overtale unge muslimer til å slutte seg til ISIS, heter det i pressemeldingen fra Peer Gynt as.