Ellingsen og Ousdal står på scenen under "Morgenstemning" ved Gålåvatnet søndag 5. august. Med seg har de saksofonist agnus Bakken og Norsk Et Lite Kor. Og dette blir en urpremiere av de sjeldne, i følge kunstnerisk leder for Peer Gynt-stemnet, Iren Reppen.

Ibsens "paranteser"

Mads Ousdal skal nemlig ta utgangspunkt i Ibsens sceneanvisninger til Peer Gynt i denne forestillinga.

- Ideen om å sette sceneanvisningene i Peer Gynt sammen til en opplevelse, kom ut i fra at jeg så omfanget av dem, og hvordan de ikke bare er en beskrivelse av sted, men også klare henvisninger fra Ibsen om hva som skjer i stykket, sier Reppen.

- Målet er å kunne fortelle handlingen i Peer Gynt kun med Ibsens «paranteser».  Hvem andre vil kunne klare dette, enn han som har hele Peer Gynt allerede under huden: Mads Ousdal?, legger hun til.

Nasjonale og lokale krefter

Ibsen skrev ikke bare de verdenskjente replikkene i Peer Gynt, han forklarer også hvordan det ser ut der handlingene finner sted, og hva personene på scenen gjør i de ulike situasjonene. Mads Ousdal vil gi publikum handlingen, bare basert på Ibsens egne skildringer, med musikalsk følge. Ruud Ellingsen er solist på framførelsen.

- Jeg vet at Mads leste sceneanvisningene flittig da han arbeidet med sin Peer, så han kjenner dem særdeles godt. Tonefølget måtte bli Grieg og folkemusikk, og jeg er svært begeistret for at vi har fått med oss så proffe nasjonale og lokale krefter. Mange av våre publikummere kjenner Peer Gynt godt, og dette vil bli en annerledes og kanskje enda mer konkret versjon av Peer Gynt enn man har opplevd tidligere. Dette blir en heilt ny måte å oppleve Peer Gynt på, sier Reppen.

Unike forestillinger

Administrerende direktør i Peer Gynt AS vektlegger at det er viktig for publikum å kjenne sin besøkelsestid, om en har ønske om å få med seg urpremierene.

- I alle årene med Iren Reppen som kunstnerisk leder har vi produsert urpremierer på løpende bånd, sier administrerende direktør Marit Lien.

Det er unike forestillinger og konserter publikum får oppleve under Peer Gynt-stemnet.

- Det er mange som litt for sent oppdager at de gikk glipp av våre unike konserter, og kontakter oss for å høre om de settes opp flere ganger. Det gjør de ikke - det er kun en mulighet til å oppleve de unike konsertene Morgenstemning, Høgfjellskonserten «Ved Rondane» og kirkekonserten hvert år, så vi håper publikum får med seg disse perlene, avslutter Marit.