Øvre Skar er et nedlagt husmannsbruk som ligger langs pilegrimsvegen rett opp for Hesteskobakken i Sør-Fron kommune. Mange av husa har forfalt, men nå har fem ildsjeler restaurert eldhuset slik at det kan brukes til overnatting.

Kristen og Solveig Brendhaugen har hatt med seg Anders Nustad, Reidar Nylund og Kjell Nystuen i det omfattende arbeidet.

– Vi har lagt ned nesten 400 dugnadstimer, og er veldig fornøyde med resultatet. Her er to sengeplasser, bord og stoler, vedovn og propan, kjøkkenutstyr og dekketøy, forteller en stolt Kristen Brendhaugen.

Også stabburet skal restaureres

Huset vil bli utstyrt med kodelås. For de som vil bruke den lille koia er det et oppslag med telefonnummer som folk kan ringe til for å få koden. Senere skal også stabburet settes i stand slik at man får fire sengeplasser i tillegg.

Søndag ble åpningen av huset markert. Ordfører Ole Tvete Muriteigen sto for den offisielle åpningen. Palmer Skar fortalte historien om husmannsplassen, og sang fikk vi også. På Sygard Grytting var nemlig Trondheims studentsangforening og Trondheims kvinnelige studentsangforening samlet. Og de tok turen uppi Skar for å synge for de over 100 frammøtte.

Over 100 turglade folk var med på åpningen av det restaurerte eldhuset. Foto: Ole Magnus Røen