Den ferske halvårsrapporten fra UP (Utrykningspolitiet) viser at i løpet av årets seks første måneder ble 5 492 personer anmeldt, mistenkt for ruspåvirket kjøring.

Det tilsvarer at hver dag har 30 bilførere rundt om i Norges land blåst til rødt.

Sammenlignet med samme periode i fjor er dette en økning på nesten 600 anmeldte.

I Innlandet politidistrikt er det 449 anmeldte, mot 347 første halvår i fjor.

Størst økning har det vært i Øst-politidistrikt med 113 flere anmeldte.

MA – Rusfri Trafikk, organisasjonen som jobber for at ingen skal dø eller bli hardt skadet av rus i trafikken, mener at flere rustatte er godt nytt.

– Så lenge vi vet at politiet ikke klarer å stoppe absolutt alle fyllekjørere der ute, må vi være takknemlige for hver eneste en som blir tatt, sier Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk.

Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, generalsekretær i MA - Rusfri Trafikk. Foto: Privat

Godt voksne

Tallene for første halvår 2022 viser samme trend i aldersfordeling som tidligere.

De godt voksne dominerer.

Flest rusanmeldte befinner seg i kategorien 25 – 34 år, og de mellom 35 – 44 år følger på. Dessuten har det vært en økning i aldersgruppen 55 – 64 år.

9 av 10 rusanmeldte er menn.

På bakgrunn av de alarmerende høye ulykkestallene som har vært i trafikken hittil i år, frykter hun fortsettelsen på sommeren.

– Erfaringsmessig vet vi at minst én av fire dødsulykker skyldes ruspåvirket kjøring, og det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i år. Sommermånedene topper vanligvis ulykkesstatistikken, sier Kristoffersen.

– Derfor er det svært viktig at UP nå er godt synlig langs veiene og fortsetter å ha fokus på ruskontroller, både for alkohol og narkotika, slik at så mange farlige bilførere som mulig blir luket ut av trafikken, legger hun til.

Kristoffersen oppfordrer videre alle til å være årvåkne bak rattet, uthvilte og hundre prosent sikre på at gårsdagens grillfest er ute av kroppen.

– Politiet gjør et godt arbeid ute på våre veier, men resten er opp til deg og meg, minner generalsekretæren om.