Årets Peer Gynt ved Gålåvatnet bygger naturlig nok på fjorårets forestilling, krydret med noen nye elementer. Og for å si det først som sist, forestillingen er like helstøpt som den framsto for et bergtatt publikum i fjor.

Mads Ousdal er «seg selv nok» som Peer. Han er rett og slett rå i rollen og fyller den på alle måter; som outsideren, eventyreren og skrønemakeren; sårbar og dumdristig, naiv og lettlurt. Ousdal viser Peer på godt og vondt. Å spille Peer Gynt ute på Borgen er ingen enkel affære, tvert imot, naturens store rom skal fylles. Ousdal gjør det. Han er enorm som Peer Gynt.

Passe forførerisk

Ved Gålåvatnet blir publikum tatt med på en eventyrlig reise, fra bygda på Fron, ut i den store verden og i Peers møter med det overjordiske. Frank Kjosås er vidunderlig og brilliant i rollen som Dovregubben. Birgitte Victoria Svendsen er en inderlig Mor Åse. Svein Tingberg bunnsolid som Aslak Smed, Bøygen og Knappestøperen, mens Marie Blokhus er herlig i rollene som Den grønnkledde og Begriffenfeldt. Belinda Braza er akkurat passe forførerisk som Anitra. Heidi Ruud Ellingsen viser så tydelig Solveig sin lengten og trofasthet, og ikke minst imponerer hun med å prate godt døl. Per Tofte er Presten; hans monolog er sterk.

Det er ikke bare på skuespillersida forestillinga på Gålå har et dreamteam. Musikalsk kan det nærmest ikke bli bedre. Kjetil Bjerkestrand er musikalsk ansvarlig, og musikerne, deriblant Arve Tellefsen, skaper magi ved Gålåvatnet.

Også våre egne amatørskuespillere fyller roller på en solid måte, til sammen står 80 frivillige aktører på scenen.

"Der e du"

Erik Ulfsby har lykkes med å lage en forestilling som bringer oss nærmere naturen og oss selv, for Peer Gynt ved Gålåvatnet evner å se på samfunnet vi lever i med et skarpere og nytt blikk.

Dette er en forestilling og en Peer Gynt som hører hjemme i omgivelsene på Gålå. Vi stadfester som Solveig sier det, når Peer endelig vender hjem til henne: «Der e du».

God fornøyelse til årets Peer Gynt-publikum.

Dølen kommer med mer fra forestillingen.

(Dette er basert på før-premieren torsdag.)

Frank Kjosås er brilliant som Dovregubben. Foto: Tone Sidsel Sanden