Det kom fram i ei pressemelding fredag.

Leder av Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt, Rune Støstad, sier at Lundby er en svært verdig og flott vinner.

– Hennes innsats gjennom mange år har ført til historiske endringer av hoppsporten, og åpnet nye muligheter for kvinnelige utøvere. Hun har på modig vis stått fram som en av de tydeligste utøverstemmene i kampen for likestilling i idretten, både nasjonalt og internasjonalt. Ved å være åpen og ærlig om utfordringer knyttet til kroppspress er hun et stort forbilde for folk både i og utenfor idretten, sier han

En glad Maren Lundby legger ikke skjul på at det er stas å bli satt pris på.

- Jeg må si det er en store ære å motta en så anerkjent pris som det Peer Gynt- prisen er. Jeg har på ingen måte bevisst jobbet for å ta et samfunnsansvar, men det er gøy å vite at det jeg har gjort blir satt pris på, og at det kan bety noe for flere enn meg selv, sier hun.

Ellen Horn mener Maren Lundby er en av Norges modigste jenter. Foto: Ane Vaet

– Et svimlende mot

Ellen Horn, kunstnerisk leder i kulturfestivalen Peer Gynt, betegner Lundby som en av de modigste jentene i landet.

– Jeg har alltid sagt at mitt høyeste ønske for mine medsøstre, er å gi dem mot! Og Maren Lundby må være en av de modigste jentene vi har her til lands, uttaler Horn, og begrunner dette med Lundbys høye svev og engasjement for usunt kroppspress.

– Å fly til himmels ut fra hoppkanten vitner om et svimlende mot jeg aldri i verden vil komme i nærheten av, men å trekke seg fra de olympiske leker i protest mot idrettens usunne kroppspress er uttrykk for et enda sterkere mot som vi aldri har sett maken til!, sier Horn.

Hylles på festforestilling

Lundby skal hedres med festforestilling under Peer-Gynt-festen.

- Jeg er uhyre stolt over at vi får hylle Maren Lundby på en festforestilling til både glede og ettertanke når hun får prisen, sier Horn.

På festen deltar Tinashe Williamson, som skal lede programmet, og en får høre Lundby selv i samtale med Harald Stanghelle. Flere artister skal stå på scenen, som Synne Vo, Mimmi Tamba, Dennis Storhøi og forfatter Thorvald Steen.

Maren Lundby vant OL-gull i 2018, og hun tok VM-gull under Ski-VM i Oberstdorf i 2021 (bildet). Foto: Geir Olsen Geir Olsen / NTB

– Utrolig stas

Lundby forteller at hun har vært på Gålå før, men aldri sett Peer Gynt. Hun gleder seg veldig til å motta prisen på Gålå.

– Jeg har fått med meg Peer Gynt-utdelingen tidligere, og leser en listen over tidligere vinnere så må en si at det å få navnet sitt på en sånn liste er utrolig stas, men også ganske uvirkelig, sier en stolt vinner.

Festforestillinga og utdelinga av Peer Gynt-prisen skjer på Gålå lørdag 6. august.

Nominasjonskomiteen har bestått av disse medlemmene: Stortingsrepresentant Rune Støstad (leder), tidligere Årets Peer Gynt-prisvinnere Knut Vollebæk, Hanne Krogh og Birgit Skarstein, ordfører i Nord-Fron kommune Anne Marie Olstad og skuespiller Martine Hattestad Kveli.

Maren Lundby blir den 53. prisvinneren i rekka.