Kunder av Eidsiva Bredbånd AS i Sør- og Nord-Fron var uten internett fra torsdag til fredag. Selskapet skrev dette på sine Facebooksider:

- Det oppstod nylig en feilsituasjon som tar ned nettforbindelsen i deler av Nord-Fron og Sør-Fron. Årsak er ukjent, driftsavdelingen starter feilsøk for å finne ut av det.

Fiberbrudd

Feilsøkinga tok lang tid, og selskapets driftsdirektør Bjørn Rognlien sier det samtidig ble startet omlegging av føringsveiene slik at kundene skulle få nett via andre samband.

– Blant annet har vi jobba gjennom natta for å få opp igjen de kommunale sambanda, og både Nord-Fron og Sør-Fron kommune var retta før arbeidsdagen starta i dag, sier han.

Det bekrefter også servicetorget i Nord-Fron, som var på plass på nett som vanlig ved nitida i dag.

Feilen oppsto torsdag klokka 16.49, da en gravemaskin mellom Vinstra og Kvam kutta kabelen.

– Det er en fiberkabel som er gravd over, og graveskader er også meir kompliserte å rette, og krever mer rettetid, forteller Rognlien.

Legger om

Derfor gikk jobben gjennom natta og dagen for det meste ut på å legge om nett til kundene via andre samband.

Det skal bli etablert nettilgang for alle i løpet av kort tid, meldte han klokka 09.15. Han har ikke tall på hvor mange kunder som har vært uten nett, men at det lokalt har dreid seg om Vinstra, Gålå-området i Sør-Fron og Kvam i første omgang.

– Er det for stor sårbarhet i systemet når dette kan skje, og folk blir uten forbindelse så lenge som dette?

– Det er klart vi ser at avhengigheten er stor. Jeg kan skjønne en diskusjon omkring dette. Og når det skjer, gjør vi også en evaluering og en dialog med blant annet kommunene og de som blir berørt, sier han.

Han legger til at selskapet er opptatt av å bygge redundans i nettene, det vil si at et "reservenett" er tilgjengelig når slike ting skjer.

– Primærveien er brutt, men vi har fremdeles mulighet til å føre via andre samband, sier driftsdirektøren.

Fredag ettermiddag var nettet tilbake.