Sist lørdag dro flere midtdøler til Våler, der Statens vegvesen inviterte til både bil- og gokart-kjøring.

Det ble en innholdsrik og spennende dag, som tydeligvis falt i deltakernes smak.

– Vi hadde plukket ut de mest ivrige Ung på Hjul-deltakerne for å avslutte sesongen og opplegget for i år. Det ble en innholdsrik og fartsfylt dag i Våler, som har en spesialbane, en såkalt racingbane, forteller Erling Vangen i Statens vegvesen til Dølen.

Fullrigget Volvo

Først hadde arrangørene en teoridel med gjennomgang av baneregler og sikkerhet og effektiv kjøreteknikk. Dernest fikk deltakerne kjøre fritt med egne biler på banen og fikk testet sine kjøreferdigheter og erfare bilens egenskaper i praksis.

Fire heldige deltakere fikk teste en fullrigget Volvo S40 turbo racingbil på banen. Med kjøredress og hjelm ble de fastspent i 6-punkts belte i en ribbet bil utrustet med veltebur.

– Både sjåfører og publikum så i praksis at det er kjempeforskjell å kjøre på en baneribbet racingbil og en relativt ordinær privatbil, sier Erling Vangen.

Kjempekrasj i praksis

Deltakerne fra Midtdalen fikk også teste Vålerbanens nye gokarter.

– Og så smalt, det?

– Ja, det kan du godt si. Instruktørene på banen i Våler arrangerte en voldsom kollisjon på glattkjøringsbanen sin. En tilhenger til en trailer slo ut i skrens og traff en Opel Omega personbil i fronten. Brutale krefter slo Opelen rundt i en piruett mens hjulopphenget ble røsket tvert av. Deltakerne fikk deretter anledning til å studere de voldsomme skadene et slikt møte gir, sier Erling Vangen.

– Det høres ut som dagen var vellykket for alle?

– Ja, absolutt. Det var et velregissert  og profesjonelt opplegg der både vi og UPH-erne fikk en lærerik dag med mange artige opplevelser og ikke minst god kontakt, summerer Erling Vangen, som har ledet det vellykkede prosjektet lenge.

Unge midtdøler gjør seg klare til å matche helt nye gokarter i Våler. Foto: Statens vegvesen.