Bakteppet for vardebyggingen kan Kikke Hovind fortelle om. Han er «Grand Old Man» ved Gudbrandsdal Leirskole på Fagerhøy, som i 2019 rundet 50 år som leirskole.

Til dette jubileet hadde Kikke et ønske om at varden på Dørdalsknappen igjen skulle opp og stå.

- Jeg kan ikke huske at det sto en varde på Dørdalsknappen, men min far kunne fortelle at varden som sto der ble revet ned av noen rampete folk en gang på 50-tallet. Stedet er et populært turmål og utsiktspunkt både for lokalbefolkning, hyttefolk og elever ved leirskolen, så her er det så absolutt på sin plass med en skikkelig varde som markør, sier Kikke Hovind om varden og Dørdalsknappen som ruver 1126 meter over havet.

Håkon la den siste steinen i varden den 6. april i år. Foto: Marie Kristin Heide

Bar stein i ryggsekk

Håkon Kruse Ludvigsen har vært lærer ved leirskolen på Fagerhøy i ni år. Han tente på Kikkes ønske om å bygge opp varden, og gikk bokstavelig talt «all in» for å få varden bygd til leirskole-jubileet. Den store utfordringen, var at det er lite stein å hente i og omkring Dørdalsknappen. De største steinene i umiddelbar nærhet, ble brukt som fundament. De resterende er både kortreiste og skikkelig langreiste.

- Det ble fort tomt for stein i umiddelbar nærhet til Dørdalsknappen, så da ble det rett å slett aksle på seg ryggsekken, fylle den med stein og bære det opp på toppen. Jeg har i hvert fall 150 turer opp på Dørdalsknappen, og godt over 100 av dem er med ryggsekk full av stein, forteller Håkon som kom i mål med vardebyggingen – varden sto ferdig reist til leirskole-jubileet i 2019.

Den nye varden er bygd opp av steiner fra Moss i sør til Svalbard i nord - altså flybåren og bært opp med ryggsekk.
Dørdalsknappen er et populært turmål rett ved Gudbrandsdal Leirskole på Fagerhøy. Foto: Foto: Marie Kristin Heide

Flybåren fra Svalbard

Men Håkon ville bygge mer og høyere. Han er lærer i geografi, og litt over middels interessert i forskjellige bergarter.

- Jeg fant ut at det ville bli veldig fint om varden hadde forskjellige typer stein. Så da ble det til at jeg stappet stein i ryggsekken også på mine turer ute i naturen rundt omkring i hele landet. I varden ligger det nå stein fra Jotunheimen, Røros, Frya, Østfold, Vestfold og flere plasser til både fra nede i dalen og høyt til fjells. En stein er også flybåren helt i fra Svalbard, og den steinen, den skal jeg finne igjen som lett gjenkjennelig i varden, forteller Håkon som i ga seg før varden raget godt over to meter til værs.

Sikteskiva på Dørdalsknappen ble donert og montert av Gudbrandsdal Leirskole i forbindelse med 50-års jubileet.
Lærer Håkon Kruse Ludvigsen sammen med eier av Gudbrandsdal Leirskole, Allard Blanken.

Ny varde og sikteskive

Bygger du stein på stein, så baller det ene på seg det andre. I forbindelse med jubileet, ville leirskolen ta kostnaden med å montere og skaffe til veie en sikteskive på Dørdalsknappen. Nå er den også montert og på plass.

- Det har vært mye arbeid, men veldig morsomt og givende å holde på med dette. Det ble et prosjekt for meg å bli ferdig med dette før jeg nå i sommer slutter som lærer på leirskolen. Den siste steinen plasserte jeg på varden den 6. april i år. Litt vemodig er det å slutte, men jeg kommer helt sikkert til å ta meg flere turer hit. Det er et flott turområde som jeg har fått et helt spesielt forhold til – sommer som vinter.

I løpet av fjoråret gjennomførte Håkon å bade hver dag fra 17. mai til 17. oktober, samt 15 isbad i Tapptjern gjennom vinteren i år. Foto: Foto: Marie Kristin Heide

Som en liten kuriositet, kan vi ta med at Håkon er over middels glad i å bade – sommer som vinter det også! I fjor badet han 152 dager i ett strekk – fra 17. mai til 17. oktober. Og i vinter har han badet 15 ganger i et ishull i Tapptjern ved Fagerhøy.

- Du kan trygt si at jeg er glad i å bade. Og det med å bade mange dager i ett strekk, det ble omtrent som prosjektet med å bygge varden på Dørdalsknappen. Det måtte fullføres!