- Vanligvis er det jo vann i kanalen innover her, men nå er det veldig lite vann i Lågen. Magne Skårholen står på plattingen ved campingvogna og peker langsmed elvebredden.

Sola steker fra blå himmel, varmen stiger fort utenfor teltduken. På Elstad camping sør for Ringebu står campingvogner spredd utover området, ispedd noen bobiler og noen hytteturister. Det er høysesong og mange bobiler og campingvogner er å se langs vegene.

Mange bobiler innom

Reisevanene våre endrer seg stadig. «Før i tida» var sommer synonymt med campingliv for mange, noe antallet campingplasser kunne vitne om. I Midtdalen var det på det meste et tosifra antall campingplasser nede i dalen, nå er tallet betydelig lavere. I tillegg kommer flere alternativer høyere til fjells.

Men campinglivet er ikke utgått på dato. Ifølge Eva Elstad, har trafikken økt denne sommeren, og det er særlig en gruppe som peker seg ut.

- Vi har mange flere bobiler innom nå. En del av dem kommer fra Vestlandet og Møre. Det er flere nordmenn og for det meste godt voksne folk.

Tall fra Statistisk sentralbyrå for mai viser i underkant av 650 000 overnattinger ved campingplasser, storparten av disse var nordmenn.

Utsikt: Nærheten til elva er viktig for Magne og Anne Karin Skårholen. Foto: Silje Josten Lien

Flomutsatt plassering

- Vi er oppover i helger og rundt 14 dager i løpet av ferien, i løpet av sommeren er vi her i noen og tredve døgn, forteller Skårholen, som sammen med kona Anne Karin har hatt tilhold på Elstad siden 2003.

- Her har vi både elv og fjell, det er midt i blinken!

Å etablere seg ved elva har sine ulemper. I løpet av perioden vogna har stått her, har paret fra Løten måttet hente den før flomvannet har spist seg innover gresset som dekker plassen.

- Vi har fått varsel fra eierne her, så vi har rukket å fjerne vogna. Det er en del folk som har flytta på grunn av flommene, de orka rett og slett ikke mer, sier Magne. Men å flytte vogna, det er uaktuelt.

- Det er jo så fint ved vannet!

- Unngår store investeringer

- Det er mange som «mellomlander» her, før de drar videre etter kort tid. Vi merker godt at det er færre campingplasser rundt omkring. Eva Elstad er på veg til å ta over i kiosken, slik at sommervikaren får klippe det gresset som har grodd i tørkeperioden.

E6-utbygginga gjennom Gudbrandsdalen har pågått i lengre tid, men fortsatt gjenstår flere strekninger. Fortsatt er endelig trasé forbi Ringebu uavklart. På Elstad er det ikke noe nytt å avvente hva som skjer med vegen.

- Vi må nesten bare vente og se, men det har ligget i bakhodet i nesten 40 år og vi har unngått store investeringer. Vi gjør så godt vi kan og tilpasser oss, sier Elstad, som etter å ha gitt seg på eiersiden, nå omtaler seg som «kun ansatt».

- Plassen har blitt hevet en meter, noe som har bedret situasjonen i forbindelse med flom. Men det tar på og vi har mista flere faste beboere i år.

Trivsel: Odd Arne Kneppen og Elisabeth Røstad fra Flisa tilbringer rundt 25 døgn i vogna i løpet av sesongen. Hundene Dacapo og Tico har fått egen luftegård ved vogna. Foto: Silje Josten Lien
Vakthold: Ingen slipper forbi usett her i (lufte)gården! Foto: Silje Josten Lien

Trives i vogna

Et steinkast unna holder nok et par fra Hedmark hus. Utenfor forteltet springer to små firbeinte rundt og fungerer som alternativ ringeklokke.

- Jeg var på Venabygdsfjellet da jeg var åtte år gammel, det var første gangen jeg var på tur her i distriktet. Det syns jeg var helt topp, så jeg skulle egentlig hatt vogn på fjellet, men her er det bedre plass, sier Odd Arne Kneppen fra Flisa.

- Jeg har vært her til og fra i flere år. Første gangen jeg satte vogna fast her var i 2010, men så ble plattingen og alt tatt av flommen året etter. Da ble det et opphold, før vogna kom på plass att her i fjor.

Han trives godt i campingvogn.

- Campinglivet er fritt og godt. Jeg har ei hytte på Finnskogen også, men jeg trives godt i vogna. Det er fint her og mye trivelige folk, og så har vi jo muligheten til å dra på turer herfra.

Med høye temperaturer, kan behovet for avkjøling melde seg. Men ikke her i gården.

- Hundene bader i elva, men ikke jeg - det blir for kaldt!

Utskiftning: Stadig flere bobiler kommer innom Elstad. Flere av gjestene er kun innom en dag eller to, og reiser på morgenen. Foto: Silje Josten Lien