Nord-Fron og Sør-Fron med minnemarkeringer over at det er ti år siden 22. juli

I de to fronskommunene markeres terrordagen med egne minnemarkeringer.

Fra minnemarkeringen i Stasjonsparken på Vinstra i 2011.  Foto: TorLarsen

New Articles

Den 22. juli 2021 er det ti år siden Norge ble rammet av en terrorhandling, og 77 mennesker ble drept i Oslo og på Utøya. Blant de 77 ofrene kom syv fra daværende Oppland og Hedmark.


Gunn mista dattera Carina (18) på Utøya: - Jeg tenkte at smarte, sterke Carina kunne ingen klare og ta

Det har gått ni år sida Gunn Rusten fra Skåbu så brått mista dattera i terrorangrepet på Utøya.


Samtale med Stanghelle

Nord-Fron kommune skal ha ei markering der de viser filmen «Generasjon Utøya» på Vinstra kino om kvelden torsdag 22. juli. Dagen etter møtes Nord-Frons ordfører Rune Støstad, Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam og Aftenpostens tidligere redaktør. Harald Stanghelle, til en samtal. Denne samtalen sendes digitalt på facebook og på Nord-Fron kommunes hjemmeside.

Rune Støstad skal lede samtalen mellom de tre.

- Vi skal snakke om hvorfor det er så viktig å snakke om 22. juli. Skal vi holde løftet om aldri mer 22. juli må vi snakke ærlig om det som skjedde. Om ideologien bak. Om hva som ble angrepet. 22. juli 2011 startet ikke den dagen, og det stoppet ikke den dagen. Fortellingen om ekstremisme, hat og ytre høyre i Norge må sees i sammenheng. Massedrapene på Utøya ble planlagt og gjennomført av en høyreekstrem terrorist. Han bygget sitt verdensbilde på rasisme, anti-feminisme og en sterk overbevisning om, og tro på konspirasjonsteorier der Arbeiderpartiet og sosialdemokratiet er hovedfienden. Derfor var terrorhandlinga 22. juli et angrep på statsmakt og politisk deltakelse, på AUF og Arbeiderpartiet, sier Støstad, som påpeker at det er viktig også å snakke om tida etter terrorhandlingen.

- Det norske samfunnet sto sammen i tiden etter 22. juli. Vi gråt sammen, trøstet hverandre og holdt rundt hverandre. Gjerningsmannens tankegods lever fortsatt ute i samfunnet, det har terrorhandlinger etter 2011 vist. Nå må vi stå sammen i kampen mot ekstreme holdninger og bruke ytringsfriheten vår for å forsvare andres. Mange mistet livet sitt 22.juli for å bruke stemmen sin.. Vi skylder dem å bruke vår. De pårørende og overlevende må ikke stå alene og bære byrden ti år etterpå. Vi må sammen gjøre noe med det, sier Støstad.


Sterk markering av 22. juli - ni år etter

En tung stillhet lå over regjeringskvartalet da navnene på de 77 ofrene for terrorangrepene for ni år siden ble lest opp. I talene sto kampen mot hat sentralt.


Ingen markering i Ringebu

Også på Sør-Fron vil det bli lagt opp til egen minnemarkering. Sør-Fron kirke holder åpen kirke 22. juli fra kl. 10.00 til 15.00. Mellom kl 11.45 og 12.45 blir alterlysene tente og klokkene ringer fra kl. 12.00 til 12.05. For de som ønsker, er det mulig å tenne lys i lysgloben.

I Ringebu kommune vil det ikke bli noen spesiell markering, forteller ordfører Arne Fossmo,

- Statsforvalteren oppfordret i brevet spesielt berørte kommuner om å lage egne markeringer. Jeg har vurdert dette brevet sammen med kommuneadministrasjonen, og vi kom fram til at vi i år ikke ville lage egen markering ut over det som Statsforvalteren for Innlandet selv har satt opp som program med minnemarkeringer for dagen, sier Fossmo til Dølen.


Vil ha kamp mot ekstremisme på timeplanen

Innlandet Arbeiderparti vil at skolen må vie mer plass til ekstremisme.


Nasjonale markeringer

Gjennom hele dagen vil det foregå nasjonale minnemarkeringer på de sentrale stedene i 22. juli-terroren. I regjeringskvartalet, hvor åtte personer mistet livet, vil både kongehuset og regjeringen være til stede, sammen med Den nasjonale støttegruppen og AUF. Dette vil bli sendt digitalt fra kl. 09.00.

Deretter vil det bli gudstjeneste med lystenning, lesning og musikk kl. 11.00 i Oslo domkirke. Biskop Kari Veiteberg vil holde preken, og Jens Stoltenberg vil holde tale, samt at AUF, støttegruppen og representanter fra ulike religioner har lystenning.

Når gudstjenesten er slutt, vil det bli ringt med kirkeklokker over hele landet, for å vise at kirken går i forbønn for alle som er berørt av 22. juli. I Innlandet er det et tjuetalls åpne kirker på dette tidspunktet, og i tillegg vil mange kirker ha egne minnemarkeringer denne dagen.


– Skal lande på ein ny «normal»

Det er berre to veker sidan Nils Petter Reinholdt sist møtte ungdom som var ramma av Utøya-terroren.


Markering på Utøya

På Utøya, hvor 69 mennesker mister livet, vil det være en stor markering fra kl. 15.00, som sendes på NRK. Også her vil statsministeren og kongehuset være til stede, samt etterlatte og overlevende, og representanter fra AUF og Arbeiderpartiet. Blant annet blir det nedlagt krans ved et medlem fra kongehuset, statsminister Erna Solberg, Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, AUFs leder Astrid W. E. Hoem, og Lisbeth Kristine Røyneland, leder av Den nasjonale støttegruppen.

På kvelden kl. 19.55 starter et nasjonalt minnearrangement i Oslo Spektrum, som vil bestå av taler, navneopplesning, og ulike kulturelle innslag. Hans Majestet Kong Harald vil holde hovedtalen. Andre talere er statsminister Erna Solberg, Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Astrid W. E. Hoem. Her deltar mange berørte som publikum, og arrangementet vil bli sendt direkte på NRK1.