Kjetil Almelid har skrevet rundt 3000 tekster siden han ble rammet av Parkinsons sykdom i 2009. Mange har nok lest hans velformulerte dikt på facebook, blant annet hans hyllest til Tom Petty da han døde tidligere i høst. Nå er Kjetils tekster å høre på Harald Thunes plate «Blå Vinyl.»

Ble terapi

Mange har opplevd Almelid på forskjellige poesi-arrangement. Han har fått mange tilhengere etter disse opptredenene.

– For meg ble det terapi å skrive forskjellige tekster etter at jeg fikk diagnosen Parkinson, og det har hjulpet meg i tunge stunder, forteller Almelid ved kjøkkenbordet hjemme på Harpefoss. Han viser fram LP-platen han har fått av Harald Thune, med en personlig takk: «Takk kjære svartbror».

Kjetil smiler da vi ber om en forklaring på hilsenen fra Thune.

– Da han besøkte meg her på Harpefoss serverte jeg eget brygget øl, en svart stout-type. Vi spøkte med at vi var svartølbrødre både musikalsk og sjelelig.

Kunne utenat

Det var en tilfeldighet som førte de to sammen. Almelid deltok på et arrangement i Oslo, kalt Forfatterkamp for tre år siden. Thune var hyret inn som artist. På telefon fra Oslo forteller Harald Thune om deres første møte.

– Arrangementet Forfatterkamp inviterte skrivende mennesker som leste tekster for et publikum, som så etter jubelstøymetoden stemte frem de fremføringene de likte best. Almelid deltok. Han kunne som eneste deltager tekstene sine utenat og gjorde en steingod figur. Han nådde ikke opp i konkurransen, men vi kom i godsnakk over et glass den kvelden, sier Thune.

Gode kritikker

De to holdt kontakten, og etter en stund fortalte Thune om sine tanker om å lage en plate med norske tekster.

– Jeg fortalte om mine planer med «Blå Vinyl» og spurte ham om han ville være med. Almelid tente på alle dikterpluggene, og dermed var vi i gang.

Etter å ha kommunisert via sosiale medier tok Thune turen til Harpefoss sommeren for to år siden. Tre låter ble resultatet, og de to ble gode kamerater. «Blå Vinyl» kom ut i august, med fem av tekstene skrevet av Kjetil. Plata har fått meget gode kritikker.

– Særegne klanger

Kjetil var invitert på slepp-festen i Oslo i august. Det ble et hyggelig gjensyn, forteller han.

– Jeg hadde ikke sagt at jeg kom, jeg bare dukket opp. Harald ble oppriktig glad og ekstra gira da han fikk se meg.

Thune sender en hilsen til sin venn via Dølen.

– Kjetil har en ydmyk, men likevel offensiv tilnærming til det han gjør. Han har helt særegne klanger i sine dikt og fortellinger som gir en signatur som er helt og holdent hans egen. I likhet med meg fokuserer han hovedsakelig på stemningsbilder fra menneskesjela. Det var lett å jobbe med Kjetil. Dertil er han en gøyal og søkke god mann. Jeg håper vi treffes igjen snart, kjære svartbror.

Platesamling: Tom Petty er en av Almelids største favoritter. Foto: Ole Magnus Røen.
Kompiser: Harald Thune og Kjetil Almelid, «svartølbrødrene», fant tonen på Harpefoss. Foto: Privat.