- Vi trenger et hus og en plan NÅ

Leserinnlegg

Kunst: Gry Sveen etterlyser et møtested for kunst på Vinstra og foreslår Ysteriet som lokale.  Foto: Tor Larsen/arkiv

Meninger

Jeg leser i Dølen fredag 11. mai innlegget fra billedkunstner Patrick Huse som etterlyser et permanent institusjonelt kulturliv med regulære åpningstider for publikum. 

Jeg er utdannet billedkunstner. Kom fra et aktivt utøvende kulturliv i Trondheim for 22 år siden. Jeg valgte Vinstra p.g.a mitt kjennskap til stedet gjennom visefestivalene her fram til tidlig 90-tallet, tok fast arbeid som lærer i "Tegning, form og farge" på Otta videregående og senere som pedagog med kunstterapi på Dps-"Bredebygden". 

Nord-Fron er vakkert, ungdommen jeg og fikk dele min kunnskap med har gitt meg fantastiske utfordringer og glede. Jeg fant gode kolleger, nettverk og venner. Jeg kan reise til Oslo og Trondheim for å få påfyll og styrke min kreativitet og mitt kunstsyn..... eller ut av landet.

Jeg kan glede meg over Peer Gynt på Gålå og alt det som skjer og skal skje på fjellet. Jeg har ikke vært så flink til å tilby min gratishjelp, - som utøvende kunstner er det slitsomt å arbeide for "knapper og glansbilder".  Jeg var ikke spesielt opptatt av å spise "jordbær" med utøvende kunstnere fra Oslo heller da jeg kom hit.

Så jeg slo rot på Vinstra, nesten. Det manglet en liten udefinerbar bit, inntil "Prosjektrom 3" dukket opp. Plutselig fikk Vinstra tilgang til samtidskunst, diskusjoner, andre konserter og kunst-pedagogiske workshops. Jeg KAN reise for å få tilgang til alt det Prosjektrom 3 har gitt meg, men jeg vil veldig gjerne ha det her. Være med å utvikle det. Her i min "by"- For jeg vil være med på å bygge denne byen.

Byen jeg vil identifisere meg med. Jeg vil at folk skal komme hit... ikke bare for noen stakkars uker for å se på institusjonskunstnere "utenbysfra" i vår vakre natur. Jeg vil at Vinstra skal være noe "å komme hjem til" for de ungdommene jeg jobbet med og som har tatt, eller tar en kunstutdannelse. Jeg vil at det skal finnes muligheter her hele året.

Som pensjonert pedagog jobber jeg nå frivillig med integrering av flyktninger. Min by trenger flere mennesker til å være glad i seg, holde liv i skoler, skape flere jobber, gi muligheter til mange. Min by skal utvikle seg. Bli satt på kartet ut over Norges grenser, ikke bare et par skarve uker i året.

Byfest og Ølfest og Contryfestival og Peer Gynt er superbra, men vi kan ikke stoppe der. Jeg er enig med Patrick Huse. Som by trenger Vinstra et hus og en plan fra kommunen. Prosjektrom 3 har vist seg som en fantastisk mal m.h.t. billedkunst. Lousianna utenfor København startet som et ikke alt for stort hus og område. Det har vokst til et fantastisk levende kunst-og kultursted, stort og med mange arbeidsplasser. Et møtested for kunst fra hele verden.

Det begynte i en liten kommune utenfor København. En kommue og et fylke som var villig til å lage en plan, lytte til mennesker med kompetanse og satse. Vinstra som Rom blir/ble ikke bygd på en dag...  Det finnes mye kulturell kompetanse her (også mye skjult) som kan bidra.

En gang var det gamle Ysteriet til salgs. Det kunne ha blitt et fantastisk kulturelt senter, der mange var villige til å bidra. Nå faller huset sammen... Kjære kommunen vi trenger viljen til og satse og drive et prosjekt, til det kan stå på egne bein. Vi trenger et hus og en plan NÅ.