- Vi jobber oss syke for å hjelpe de syke - slik skal det ikke være!

Det skriver sjukepleier Robin Kaldhusdal i dette leserinnlegget.

Bekymra: Sjukepleier Robin Kaldhusdal fra Vinstra er bekymra for framtida til det norske helsevesenet og kollegene sine.  Foto: Privat

Meninger

Jeg er ikke av typen som deler frustrasjon eller personlige meninger på sosiale medier ofte. Men nå måtte sikkerhetsventilen åpnes..

Smittetallene stiger nok en gang, belegget øker og vi står foran nok en mutasjon.


Smitta aukar - 50 nye tilfelle på to veker

Det opplyser kommuneoverlegen til Dølen.


Ikke nok plass på sykehusene

Espen Nakstad omtalte i november norsk helsevesen som «bunnsolid», mens helseminister Ingvild Kjerkol sa det var rustet for kriser og økt press på kapasitet. I dag, en måned etter disse «betryggende» ordene fra myndighetene, kneler helsevesenet. Dag etter dag øker smittetallene og innleggelsene lar ikke vente på seg. Noen sykehus har allerede satt planlagte behandlinger på vent og økt beredskapen. Fortsetter smitten i samme tempo som nå igjennom jula, er jeg sikker på at vi går mot en ny nedstengning av samfunnet i januar.

Allerede før pandemien var det plassmangel ved norske sykehus. Jeg har jobbet flere år på forskjellige sykehus og kjent på følelsen av å måtte la syke mennesker ligge på gangen, eller skrive ut syke pasienter før de er helt klare for å frigjøre plass til pasienter som er enda sykere. Det er rett og slett ikke nok plass på sykehusene i landet vårt. Det var det heller ikke før pandemien.

Vi har en spesialisthelsetjeneste som ikke er dimensjonert for befolkningen. Og om vi hadde vært så heldige at vi hadde hatt store nok sykehus, så hadde det ikke eksistert nok sykepleiere til å behandle alle de innlagte pasientene heller.

Vi mangler nesten 7000 sykepleiere i Norge, allerede i dag! Og det tallet stiger stadig.


Satte vaksinerekord og måtte hente flere doser - nå planlegges det for massevaksinering

Tirsdag ble det satt vaksinerekord i Vinstrahallen, men den blir trolig kortvarig - i romjula håper kommunen på massevaksinering.


Jobber seg syke

Det må gjøres attraktivt å stå i yrket for å forhindre frafall. Helsetjenesten må bygges større, og med langsiktige planer for en befolkning som stadig blir eldre og lever lengre med alvorlige sykdommer.

Skal helsevesenet overleve å møte en ny liknende krise i fremtiden, må det snart settes i gang tiltak. Sykepleiere fortjener bedre lønn og arbeidsvilkår. Hvis ikke det raskt blir en bedring av vilkår og lønn, vil flere slutte i yrket og færre vil utdanne seg. Da sliter helsetjenesten i landet vårt BIGtime!

Det er en varslet krise.

Det må satses på utbygging og oppbemanning, ikke sparing og nedskjæring. Og det må skje snart, før det er for sent..

For eldrebølgen har så vidt begynt.

Kritisk helsepersonell som intensivsykepleiere slutter, samtidig som én av fem nyutdannede sykepleiere velger å jobbe utenfor helsetjenesten fordi de ikke orker å stå i yrket. Vi har for dårlige vilkår! Vi jobber oss syke for å hjelpe de syke. Jeg er lei av å høre at det er slik det er å jobbe i helsevesenet. For det er kanskje slik det er å være sykepleier, men det er ikke slik det skal være!


Har kommet til enighet med den vaksinekritiske fastlegen: - Det beste utfallet

Rådmann i Sør-Fron kommune, Rune Fromreide Sommer, er fornøyd etter dialogmøtet med den vaksinekritiske fastlegen forrige uke.


Varsellampene blinker

Fellesnevneren er at sykepleiere ofte må jobbe i usikre deltidsstillinger med ugunstige arbeidstider, under enormt arbeidspress med stort ansvar, uten god nok økonomisk kompensasjon. Det er en krevende jobb.

I følge en spørreundersøkelse gjort av NSF tidligere i år, har 3 av 4 sykepleiere vurdert å slutte eller sluttet i jobben sin så langt under pandemien. Flere og flere blir utslitt.

Da hjelper det ikke akkurat at vi allerede mangler tusenvis av sykepleiere i Norge.

Frafallet av kvalifisert helsepersonell øker og smittetallene stiger. Det er MANGE varsellamper som blinker!

Så nei, Nakstad. Jeg er ikke så sikker på at helsevesenet er så «bunnsolid» som dere vil ha det til likevel.

Og vær så snill alle mann:

Ta vaksinen! Bruk munnbind, vask hender og hold deg hjemme om du er syk. Følg til enhver tid gjeldene råd og lover!

Da slipper du å se meg i hvite klær og gul frakk! For jeg kan love deg én ting...

Det ønsker du ikke.


Færre innbyggjarar og fleire eldre:

Kun 12 av 103 sjukepleiarar i Midtdalen er under 30 år: - Det kjem til å bli ei utfordring å ha nok hender i framtida

Medan folketalet er forventa å gå ned i midtdalskommunane dei neste tiåra, vil andelen 80 år og eldre meir enn fordobla seg.Pandemien snudde hverdagen på hodet for Pål Martin og Karen: - Det har gjort inntrykk å se pasientene som har måttet ligge helt alene

Mange av landets sykepleierstudenter har stått i førstelinjen for å bekjempe koronaviruset. Pål Martin Enstad Hansen (27) fra Vinstra og Karen Høystad (22) fra Ringebu er to av dem.Kaller årets lønnsoppgjør for en vits: - Når du tenker på rolla vår under pandemien er det helt bak mål

Hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund i Nord-Fron kommune, Andrea Holmestad, mener KS må tenke på framtidig rekruttering når de serverer et lønnsoppgjør hun mener ligner en vits.Ane (23) om å være student: - Det føles som om alt har stoppa

Etter bare ei uke inn i studiene ble skolen stengt, og siden da har ikke Ane Dybvadskog møtt klassekameratene sine.- Plutselig opplever jeg som mannlig sjukepleier å bli anerkjent for jobben jeg gjør

Sjukepleier Ole Kristian Joten forteller om spesielle arbeidsdager, men også om noen lyspunkt i ei spesiell tid.