Det gikk ikke mange timene utpå fredag ettermiddag, før statuser på sosiale medier begynte å deles.

Mennesker som hadde sett og opplevd situasjoner med barn og unge ned i 12 års alder, overstadig beruset, noen observert i befatning av illegale rusmidler!! Det verserte også rykter om at eldre ungdommer/voksne delte ut piller til mindreårige!!! Mennesker delte statuser som uttrykket stor bekymring for utviklingen. Kort tid etter trykker også flere nettaviser saker omhandlende bekymringer knyttet til årets martna!!

Dette er to eksempler på hva jeg har hørt ungdommer selv si om temaet::

« Det er så vanlig å bruke for eksempel kokain, at du blir nesten sett rart på om du ikke gjør det, du blir den snåle»,

«Samfunnet er helt fucka»

DET ER PÅ TIDE AT DET BLIR SATT INN ET MYE STØRRE FOKUS PÅ FOREBYGGING!!!

I fjor høst gjorde jeg et forsøk på å få til et forebyggende foredrag, for ungdomsskole elever og videregående elever! (Etter helgen burde kanskje også 7. klassinger være med)

Jeg henvendte meg til et utvalg i Nord-Fron kommune for å undersøke muligheten for økonomisk støtte til et slik opplegg, samt noen bedrifter, Lions i Nord-Fron, Sør-Fron, Ringebu og Sel kommune ble også kontaktet! Responsen var for å si det rett ut, mer eller mindre fraværende! En bedrift kastet seg på å ville støtte dette, samt være med aktivt i arbeid rundt forebygging. En bedrift ville undersøke muligheten for å gå inn med økonomisk støtte, Lions i Nord-Fron Kommune ville støtte dette, Lions Sør-Fron ga tilbakemelding på at dette synes de var et spennende prosjekt! Ellers var det ingen respons!!

I etterkant er det dette som slår meg:

1. Som privatperson når du ikke frem med konkrete ideer!

2 «Dette gjør vi godt nok selv»

3 «Vi gjør det som vi alltid har gjort det»

4 Forebygging ligger langt ned på prioriteringslista

5 Minst mulig pengebruk på området

6 Det angår ikke meg

Noen av spørsmålene jeg har stilt meg er:

Blir barn og ungdom invitert inn i jobben med forebygging?

Blir de gitt muligheten for et eierskap i arbeidet?

Blir de hørt? Hva savner dagens ungdom? Har de fritidsaktiviteter og møteplasser som fenger, som inkluderer?

Realiteten er at forebygging angår oss alle, det koster penger, engasjement, og frivillighet!!! Det må evalueres og endres i takt med utviklingen!!!

Kontra rehabilitering er kostnader rettet mot forebygging som lommerusk å regne!!

Med utviklingen vi hører om og ser i dag, blir spørsmålet: Har Norge råd til å rehabilitere en «hel generasjon»?

Her er noen tall Oslo economics har lagt frem i forhold til de økonomiske konsekvensene av bruk av illegale rusmidler i Norge. Da kommer selvfølgelig konsekvensene av alkoholavhengighet og trolig misbruk av medisiner utskrevet på resept på toppen!!

Oslo Economics verdsetter helsetapet som følger av psykiske lidelser blant narkomane og overdosedødsfall til 25 milliarder kroner i året.

Narkotikasaker koster politi, domstoler og kriminalomsorgen ca. 2,5 milliarder kroner i året. Behandling av rusproblemer koster om lag 4,8 milliarder kroner.

Arbeidslivets produksjonstap er satt til 1,7 milliarder, mens tapt livskvalitet for pårørende er anslått til 0,9 milliarder kroner

Samlet blir samfunnets årlige kostnader ved bruk av illegale rusmidler over 35 milliarder kroner, ifølge analyse- og rådgivningsmiljøet Oslo Economics.

Når man ser disse tallene, er det ikke vanskelig å se og ta innover seg hvor investeringen burde ligge!!!

Det handler om å investere i barn og unges framtid, vår framtid!!!

Dette innlegget ble først publisert på Facebook.