Også i Norge fins relativ fattigdom og køene til matsentralene øker i Norge i 2023. Likevel er statsbudsjettet lite preget av satsning mot fattigdom. FO Innlandet mener det er uverdig at det også i vårt fylke finnes barn, eldre og andre som fryser, har lite mat, dropper nødvendig helseoppfølging eller andre viktige behov i livet.

Vi vet også at det i Norge vokser opp ca. 115 000 barn i fattigdom. Tallet øker år for år, i 2021 var andelen barn i fattige familier 3,3 %, mens det i dag er ca. 11 % (Kilde: Redd barna).

Derfor trenger vi nå en tydelig sosial profil i statsbudsjettet. Vi trenger en helhetlig sosialpolitikk, også i kommunene.  Hvis vi ikke tar grep med de voksende forskjellene nå, kan det føre til drastiske forandringer i landet vårt innen bare noen få år.

Viktig å løse sosiale problemer før de vokser seg for store

Fattigdom er en urettferdig virkelighet som rammer mange millioner mennesker. Det er ikke bare et spørsmål om økonomi, men også om menneskerettigheter, verdighet og sosial rettferdighet. Det er viktig å forstå hvorfor vi bør jobbe aktivt mot fattigdom.

FO Innlandet sine medlemmer jobber i velferdsstatens førstelinje. De vet hvor skoen trykker; i NAV, barnevernet, oppvekstsektoren, helsevesenet og tjenester innen rus og psykisk helse. Vi vet hvor viktig det er å løse sosiale problemer før de vokser seg for store.

Når mange i utgangspunktet har mindre enn de trenger, havner man logisk nok enda mer i minus når utgiftene øker. For å sørge for at alle har råd til mat, drivstoff og strøm, må de statlige ytelsene i Norge heves.

Alle mennesker, uansett hvor de er født eller hvilken økonomisk situasjon de er i, har rett til et anstendig liv. Dette inkluderer tilgang til mat, rent vann, helsetjenester, utdanning og muligheter til å forbedre sin livssituasjon. Fattigdom nekter ofte mennesker disse grunnleggende rettighetene, og det er derfor vår moralske plikt å arbeide for å sikre at alle får muligheten til å leve et verdig liv.

Fattigdom en byrde og en hindring

Fattigdom er ikke bare en byrde for de som lider under den, det er også en hindring for økonomisk utvikling og vekst. Når mennesker er i stand til å unnslippe fattigdom, kan de bidra til samfunnet og økonomien på en positiv måte. Dette kan føre til økt produktivitet, innovasjon og velstand for alle.

Fattigdom kan føre til sosiale spenninger og uro, som igjen kan destabilisere samfunnet. Ved å jobbe mot fattigdom, kan vi bidra til å skape mer harmoniske samfunn.

Fattigdom er heller ikke begrenset til bare ett land eller en region. Det er en global utfordring, og vi er alle sammenkoblet i en stadig mer globalisert verden. Ved å bekjempe fattigdom bidrar vi til å skape en mer rettferdig orden der ressurser deles mer likt.

I sum er det det mange grunner til å bekjempe fattigdom, både moralsk og økonomisk. Om man kan avskaffe fattigdom i verden på kort sikt kan dessverre synes naivt å tro på nå. På lang sikt må det likevel være et mål. Men med tydelig politisk kraft bør absolutt Norge klare å avskaffe fattigdommen.