På fotballspråket heter det at «en tabell lyver aldri.» Tabellen for 4. divisjon avdeling 1 i Indre Østland fotballkrets viser de nakne fakta: Fron ble desidert sist. Kun én seier ble det på 22 kamper. De resterende kampene ble tapt, med til dels stygge sifre. 147 innslupne mål sier sitt.

Magnler treningsvilje

Hva var det som gikk galt? Og er det fortsatt håp for Frons-fotballen?

Årets trener, Ola Åsmundstad, peker på flere ting når han skal oppsummere sesongen.

– Det ble en vanskelig sesong. Vi mista mange spillere, og forsøk på å få tak i forsterkninger mislyktes. Vår største utfordring var minimalt med spillere som hadde lyst og anledning til å satse. Det er mange som stiller på trening bare når de har lyst, og kommer med forskjellige grunner til forfall.

– Ser du noen lyspunkter?

– Jada. Vi har mange gode fotballspillere i Fron, men det mangler en del på treningsvilje, innstilling og innsats. Jeg føler at mange ikke har forståelse for at fotball er et lagspill, der alle er avhengig av hverandre, sier Åsmundstad, som nå tar en pause fra trenerrollen.

På feil nivå

Leder i Fron Fotball, Tommy Rudihagen, er enig med Åsmundstad.

– Vi har hatt en sesong i en divisjon vi hverken har spillermateriell eller ambisjoner til å være i. Dette på grunn av omlegging i seriesystemet, som gjorde at vi i år har møtt svært mange lag som i fjor var i tredje divisjon. Når de beste 16-åringene nå velger fotballgymnas utenfor distriktet, og guttene mellom 20 og 25 år forsvinner til studier eller i militæret, kan vi ikke forvente at ungguttene som blir igjen matcher dette nivået. Da blir 5. divisjon neste år mye bedre, sier Rudihagen.

Opprykk for damelaget

Rudihagen vil ikke svartmale situasjonen i Fron.

Damelaget rykket opp i 3. divisjon, og han ser mye positivt blant de yngre i klubben.

– Det er viktig å påpeke at vi i Fron Fotball er like opptatt av hvordan våre yngre lag greier seg, og å gi både jenter og gutter et godt fotballtilbud. Her mener jeg Fron Fotball er en stor suksess. Alle våre lag fra 13 til 16 år har hatt svært gode sesonger, og damelaget rykket opp. I 14- og 16-årslaget for gutter har vi flere spillere ved sesongslutt enn vi hadde ved sesongstart. Dette fordi ungdommene trives her.

5. divisjon perfekt

At ungdommene forsvinner fra den lokale fotballen er naturlig. Og Rudihagen har forståelse for det.

– Vi vil ikke holde tilbake noen av ungdommene, hverken om de vil forsøke seg på fotballgymnas eller når de etter hvert vurderer å studere, for å få et best mulig A-lag i Fron. Da er det bedre å legge A-lagsambisjonene der de hører hjemme. Jeg tror 5. divisjon neste år er perfekt for ungguttene som går

videregående på Vinstra eller Otta, og som sammen med de få veteranene vi har igjen kan få en veldig morsom sesong på riktig nivå, sier leder i Fron Fotball Tommy Rudihagen avslutningsvis.

På sidelinja: Trener Ola Åsmundstad (t.v.) etterlyser innstilling og treningsvilje. Her sammen med oppmann Torgeir Rundsveen. Foto: Ole Magnus Røen
Girlpower: Lysunktet for Fron var damelaget som rykka opp i 3. divisjon. Foto: Ole Magnus Røen