Lørdag kveld ble kjelleren på Sinclair dandert med Liverpools farger og emblemer foran Champion League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid. Til og med trappa ned til Sinclairs fotballpub var skremmende lik spillertrappa ned til den eviggrønne grasmatta på Anfield Road.

Stilig: Også fottøyet står i stil med favorittlaget. Foto: Tor Larsen

Og de røde strømmet til. Om Kvam nå har fått sin egen fotballpub, vil tiden vise. Fotballsupportere har de i alle fall mer enn nok å ta av, og spør du hva fotballen betyr for kvamsbygda? Så får du svaret; – Det betyr alt.

Det samme svaret ville du fått i havnebyen Liverpool.

Fans: Liverpool-fansen skapte stemning på Sinclair. Foto: Tor Larsen

Kvam og Liverpool

– Noen tror at fotball gjelder liv og død. Jeg liker ikke den innstillingen. Det er langt mer alvorlig enn som så, sa Liverpools legendariske manager fra 1959 til 1974, Bill Shankley. Utenfor Liverpools hjemmebane, Anfield Road, står en bronsestatue av denne mannen som den dag i dag hylles som den største av fansen på ”The Kop”.

Denne tribunen er oppkalt etter fjelltoppen ”Spion Kop” i Sør-Afrika, da for å ære ”scousere” som mistet livet i boerkrigene først på 1900-tallet. Scousere er forøvrig betegnelsen på Liverpool-fans som snakker scouser - den særegne Liverpool-dialekten.

Seieresgest: En enslig, modig Real-fan jubler, mens Karius er i knestående på skjermen etter kampen.

Så mye er likt mellom Kvam og Liverpool. Sinclair ble bygd som sosialt samlingssted for kvamværene og som et historisk minnested over skottene som ble slaktet ned av norske bønder på Kvam i 1612. Kvamværene har også sin særegne lapskausdialekt – ”Scouse” er egentlig en forkortelse fra norsk ”lapskaus”. Det eneste som mangler utenfor Sinclair, er en bronsestatue av Jon Selfors – grunnleggeren av Vertshuset Sinclair.

Høylytt stemning og høy partyfaktor under kampen på Vertshuset Sinclair.

Real eller ureal seier?

Hva så med den store finalekampen mellom Liverpool og Real Madrid? Den ble preget av den spanske ”oksen”, Sergio Ramos, som trodde det var okseslepp i baskerbyen Pamplona - og agerte deretter. På motsatt side sto den tyske Liverpool-keeper Karius – et par ganger agerte han som om han var blitt svimeslått av tannbørsten til Jens.

Gareth Bale serverte et mål som kan beskrives som ”Great balls of fire”, og ett som havner i kurven ”Alle tabbers mor”. Det ble tap for de nærmere 200 røde supporterne på Kvam, men stor glede blant de fire Real-supporterne. Real Madrid vant fortjent 3-1, vil mange si.

De fire Real-supporterne kunne juble til slutt. Foto: Tor Larsen