– Nå skal døm visst gjerra mé god att i ryggen, nå, sa 41 år gamle Samuel Karpol da politiet kom for å hente han på garden i Sør-Fron i oktober 1942.

Slik åpna kulturleder Bjørn Sletten markeringen. Lite visste 41 år gamle Samuel at dette var begynnelsen på slutten. 26. november var han og søstrene Esther og Klara blant de 532 norske jødene som ble sendt med frakteskipet Donau til Tyskland.

Esther og Klara ble gasset i hjel ved ankomsten til konsentrasjonsleiren Auschwitz. I januar året etter døde Samuel. Tilbake i Skurdalsgrenda satt deres foreldre, som grunnet sjukdom slapp unna deportasjonen.

59 000 snublesteiner er plassert rundt om i Europa. Foto: Ole Magnus Røen
Ordfører Ole Tvete Muriteigen holdt en gripende tale om familien Karpols skjebne. Foto: Ole Magnus Røen

Gripende tale

Historien til familien Karpol er vel dokumentert i både aviser og bøker. En av ufattelig mange tragedier som følge av nazistenes utrydding av jødene. Ordfører Ole Muriteigen spurte om vi i dag klarer å forestille oss at sambygdinger plutselig blir arrestert og transportert vekk.

– Det er det ene spørsmålet. Det andre er; kunne det skjedd i dag? Det skjedde her i Sør-Fron høsten 1942. Og det skjer rundt i verda i dag. Vi må bruke denne markeringen som en påminnelse om å stå opp mot forfølging på grunn av rase, etnisitet, religion eller seksuell legning. På samme måte som vi må stå opp mot all urett, sa Muriteigen i sin gripende tale.

En tale som tydelig rørte de rundt 100 frammøtte, blant dem elevene fra tiende klassetrinn ved Sør-Fron ungdomsskole.

Ida Rønshaugen bidro med fine toner. Foto: Ole Magnus Røen

548 steiner i Norge

Dag Kopperud fra jødisk museum fortalte om bakgrunnen for snublesteinene, som er ti ganger ti centimeter.

– Hver stein representerer ett enkeltmenneske. Steinene støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre bodde eller arbeidet før de ble deportert og drept. Til nå er det cirka 59.000 steiner over hele Europa, der i blant 548 i Norge. Utryddelsen fant også sine ofre her i Sør-Fron, sa Kopperud.

En interessant og tragisk historie er blitt til en utstilling i Sør-Fron bibliotek. Foto: Ole Magnus Røen

Utstilling

I bakgrunnen jobbet kunstner Gunter Demnig fra Tyskland med å legge ned de tre steinene, samtidig med talene og underholdningen fra scena. Dette ga en spesiell stemning under markeringen.

Til Dølen fortalte Demnig at han sto bak nesten alle de 59.000 steinene, og at første stein ble lagt i 1992. Og de første 50 ble lagt ned uten tillatelse, kunne Demnig fortelle.

En utstilling om Karpol-familien og jødeforfølgelsen kan du nå se på Sør-Fron bibliotek.