– Jeg valgte det mest fordi jeg liker å hjelpe andre, sier Synne Lillesæter.

I likhet med et tjuetalls andre elever i niende- og tiendeklasse ved Vinstra ungdomsskole har hun dette skoleåret hatt valgfaget «Innsats for andre».

Faget, som har vært tilbudt i tre år ved skolen, legger opp til at elevene skal jobbe frivillig. I løpet av skoleåret skal deltakerne innom tre ulike arbeidssteder, der de blir værende i 12 uker.

På høsten tas temaer som taushetsplikt og regler i arbeidslivet opp på skolen, for å forberede elevene før de skal ut i praksis.

Fikk jobbtilbud

Seks elever har tilbrakt to timer i uka på Sundheim Bo- og Treningssenter på Vinstra, der de blant annet har hjulpet til med mating og vært samtalepartnere og selskap for de eldre på langtidsavdelingen. Og innsatsen er tydeligvis lagt merke til, for Sundheim ga jentene tilbud om sommerjobb samme sted. En av dem hadde allerede ordna seg jobb, men de fem andre ville gjerne tilbringe noen ferieuker i gangene på Sundheim.

– Vi har jo vanligvis vikarer over 18 år her, men disse jentene har jobba seg inn i løpet av tida de har vært her og vist at de passer inn, sier Hanne K. Kvamme, virksomhetsleder for institusjon i Nord-Fron kommune. Hun håper at utplasseringen kan være en mulig rekrutteringsarena for framtidige ansatte i helsevesenet.

– Fint å hjelpe

– Folk har vært glade og har hilst på oss når vi har kommet innom. Jeg syns det har vært bra, jeg liker å snakke med eldre. Og så er det fint å kunne hjelpe til, sier Synne Letrud.

Å vite hva en skal bruke resten av livet på kan være vanskelig. Da hjelper det å få et innblikk i ulike arbeidsplasser, sier Oda Marie Gunnarstuen.

– Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal bli, så det er greit å få se litt ulike steder.

Sosialrådgiver Morten Stubbrud og rådgiver Bjørn Sæta har ansvaret for å følge opp elevene. De er godt fornøyde med at den frivillige innsatsen endte i «ordentlig jobb».

– Det er et supert valgfag, altså. Det er ganske mange som velger det, vi har ligget på 20–30 elever hvert av de tre årene det har pågått, forteller Sæta.

– I tillegg til Sundheim, er Tenester for funksjonshemma (TFF), to barneskoler, flere barnehager og frivilligsentralen med i samarbeidet.

Håper flere får jobb

Ifølge de to rådgiverne, har ingen trukket seg ut av tilbudet, noe som kan indikere at det fungerer godt.

– Vi var spente på om det ville bli et populært tilbud da det starta opp, sier Stubbrud.

– Det er jo basert på frivillighet, det er første gang det har ført til at noen har fått jobb, så et er positivt.

Nå håper han at flere vil få lignende muligheter i framtida, da det er vanskelig å få seg jobb i nærområdet for elevene, spesielt de som er 16 år. Det kan de fem jentene skrive under på.

– Jeg har vært på utkikk etter sommerjobb, men det er vanskelig å få her. Så det var fint at jobben kom til oss, sier Lillesæter. De andre nikker bekreftende.

Sosialrådgiver Morten Stubbrud og rådgiver Bjørn Sæta har fulgt opp elevene ute i praksis. Foto: Silje Josten Lien