– Det er merkbart på svinnet at vi har begynt å bruke appen, forteller Merete Brendstuen ved Ødegaarden Bakeri & Konditori.

Bedriften ble nylig en del av appen «Too Good To Go» (TGTG), i et forsøk på å få ned matsvinn. Bedriftene legger inn pakker med matvarer i appen, så kan kunder bestille på forhånd, til rabatterte priser, og plukke opp ved arbeidsdagen slutt. På den måten er målet at matsvinnet skal reduseres.

Utsolgt klokka 07.00

Og svinn, det er det en del av hos bakeriet, som hver dag produserer store mengder brød, rundstykker, søt gjærbakst og kaker.

– Vi starta opp på Otta og var litt skeptiske til om det kom til å bli brukt av folk. Men pågangen har vært større enn det vi hadde sett for oss, forteller Brendstuen.

På Vinstra legger de ut tre poser daglig, tilsvarende på Kvam. På Otta går fire poser ut døra før den stenges for dagen.

– På Otta har vi opplevd å være utsolgt klokka sju på morgenen. Folk blir glade når de henter varene og det har vist seg at «alle bruker appen, også godt voksne folk.

Store mengder

Ifølge Fremtiden i våre hender, ble det i 2016 kasta 80 000 brød daglig i norske butikker. Nordmenn kaster anslagsvis 350 000 tonn mat i løpet av et år, prissatt til i underkant av 20 milliarder kroner.

Mye av maten som kastes er fullt brukbar, men havner av ulike årsaker i søpla. I løpet av de siste årene har det dukka opp flere ulike aktører, som tar sikte på å få ned disse tallene. Blant dem er altså TGTG, som retter seg inn mot ulike serveringssteder.

– Kjedelig å kaste

I Midtdalen er det så langt kun Circle K og Ødegaarden som deltar. Ikke overraskende, er tilfanget av ulike aktører større i tilknytning til byene.

– Det varierer hva vi selger fra dag til dag, men brød og rundstykker blir det gjerne en del av, sier Brendstuen.

Hun er glad for alt hun slipper å kaste.

– Det er en lettelse å putte bakervarer i en pose i stedet for i søpla. Det er jo kjedelig å kaste noe du har jobba så mye med å lage.