Enova åpner nå for at man kan få Enovastøtte på inntil 28.750 kroner til strømproduksjon. Og endringen omfatter mer enn solceller. Dette gjelder 16 forskjellige energitiltak, blant annet solcellepanel, vannbåren varmepumpe og akkumulatortank, i hytta di. All info om hvordan man går fram og hva man kan få støtte til ligger på Enovas egne sider om støtte til hytter.

– Av de 465.000 fritidsboligene i Norge er anslår vi at cirka 75 prosent er knyttet til strømnettet. Samtidig stiller stadig flere tilnærmet samme krav til komfort på hytta som hjemme. I typiske hytteområder kan det skape utfordringer for det lokale strømnettet som ikke er dimensjonert for dette, sier Gunnel Fottland til TU.

Fottland er utviklingssjef for energiforsyning og sluttbruk i Enova.

Enova ser for seg at solcelleanleggene skal stå og produsere strøm både når eieren er på hytta og når de er hjemme.

– Det forutsetter da at de blir plusskunder for det lokale nett- eller strømselskapet som som for de som installerer solcelleanlegg i en helårsbolig, forteller Fottland.

Folk spør om solenergi

– Det er veldig fint at fritidsboliger også nå inkluderes i ordningen med Enova-støtte. Hytter ligger gjerne i områder med svak eller dårlig strømforsyning, som langs kysten eller i fjellet er det utsatte og svake nett som har godt av å få opp den lokale strømproduksjonen, mener Bjelland-Hanley i Solenergiforeningen.

Solenergiforeningen tror dette vil bli svært populært.

– Vi holder foredrag om solenergi over hele landet og da er det typisk at vi får spørsmål om akkurat dette: Gjelder Enova-støtten også for solcellepaneler på hytta, forteller Bjelland-Hanley i Solenergiforeningen til Teknisk Ukeblad.

Basert på tilbakemeldingene de vil få tror hun absolutt at det er mange som er interessert i å få solceller på fritidsboligen.

– All lokal fornybar elproduksjon kan frigjøre noe av den elektrisiteten vi i dag bruker i bygg, slik at denne energien i stedet kan brukes i industrien, elektrifiseringen av transportsektoren eller til eksport av fornybar kraft som kan erstatte ikkefornybar-energiproduksjon i Europa, mener hun.