Og med svigerdatteren sine evner til å skape miljø for hygge, kunne ikke gartneren fra Kvam si nei.

– Forutsetninga var at det ikke skulle koste noe, da, ler Gro, og tar i mot oss i det lille rødmalte huset, som står ved inngangen til Bjørke gartneri i Kvam.

Alle er velkomne inn, sier Gro. Enten det er bygdefolk, tilreisende, eller pilegrimer, som spaserer forbi. Foto: Tone Sidsel Sanden
Harmoni: Kjøkkenet har fått ny farge på veggen. Sammen med vakkert interiør, gir rommet en behagelig følelse. Foto: Tone Sidsel Sanden
Det store skapet på kjøkkenet er fylt av små skatter. Foto: Tone Sidsel Sanden

Frem fra loftet

Og da vi tråkker inn over dørstokken, kan vi med en gang slå fast at her er det laget til for hygge i nostalgiske omgivelser. Huset, der bror til Kjell Bjørke, Arne Bjørke, og kona Unni bodde, er tatt tilbake til sin opprinnelige stil fra 50- og 60-tallet.

– Da Arne døde, flytta kona Unni tilbake til Averøya. Hun ble glad da jeg fortalte at jeg ville restaurere huset, og av henne fikk jeg mange ting som har stått her i mange år. Så har jeg funnet mye på loftet også, blant annet de gamle lekene som Arne brukte da han var liten, forteller Gro.

Leker: Arne Bjørkes gamle leker har fått hedersplassen på hylla i stua. Foto: Tone Sidsel Sanden
For barna: Et eget rom er lagd til for de minste. Der er det leker fra ”gamledager”. Foto: Tone Sidsel Sanden

Lekene er fint satt opp på ei hylle i stua, der både vegger og gulv er dekorert med vakre skatter fra en svunnen tid.

– Jeg har brukt enkle midler, smiler Gro.

– Huset var helt tomt, så vi gikk løs på å male veggene og innrede med det vi hadde, i tillegg til at jeg har kjøp en del på finn.no. Pappa har vært en god hjelper for meg. Jeg håper at folk skal få en god opplevelse når de kommer inn her, sier hun.

Stue: Her er det fristende å sette seg ned og bare se på alle tingene som framkaller minner fra mødre, fedre, besteforelde og oldeforeldre.
Bildene av folk som har skapt liv i huset har fått plass på veggen i hovedstua. Foto: Tone Sidsel Sanden

Mye å hvile øynene på

For huset står åpent for gjestene. Inne på gartneriet kan en kjøpe seg en kaffekopp og ei kake, for så å finne vegen inn i det koselige huset for en liten hvil.

Det er laget flere kroker med sitteplasser, der det er mye å hvile øynene på.

– Så koselig som det var her, sier Lena Bondestad, som har tatt turen til Kvam fra Fåvang, sammen med Randi Blytt Kaurstad.

– Dette er som et lite museum, og en blir ikke rent lite nostalgisk av å gå her og kikke, sier Lena.

– Ja, her kan en fort bli henført til barndommen, legger Randi til, og kjenner igjen små fruktskåler som Gro viser fram.

Lena Bondestad fra Fåvang benytta anledningen til å kikke inn i huset, etter et besøk på gartneriet. Foto: Tone Sidsel Sanden
Nostalgi: Randi Blytt Kaurstad (f.v.) og Lena Bondestad gjenopplever barndomsminner i huset til Gro.
Mønster : Tapeten er i typsik stil fra 50-tallet. Med masse bilder og bøker blir rot til noe estetisk vakkert.

Stoppested

Planene er fortsatt mange for å gjøre den rødmalte stua, der til sammen fem barn er født oppgjennom årene, til en møteplass.

– Jeg har tenkt å henge opp litt informasjon om historien til huset, og ute skal vi få lagd en platting og plante roser og staudebedd rundt. Ved å være en del av Gudbrandsdalsvegen, håper vi at vi kan bli et trivelig stoppested for dem som reiser igjennom Kvam. Også pilegrimmer kan få en velfortjent pust i bakken her, sier Gro, som ikke akkurat er kjent for å ligge på latsida.

Det blir ekstra idyllisk med markblomster på bordet. Foto: Tone Sidsel Sanden

Det er det brennende engasjementet for bygda som driver henne.

– Vi har prosjektet Kvam å kartet som jeg ivrer veldig for. Da er det koselig å kunne bidra til å skape noe, lage til et sted der folk kan møtes, sier hun.

Og inne på veggene henger bildene av dem som har lagd liv i huset oppgjennom årene. Liv skal det fortsette å være i det lille huset, takket være evnen til å verne om det som har vært, i stedet for å rive det ned.

Ro: – Jeg håper huset skal bli en møteplass. Her kan en slå av en prat og kanskje få ei rolig og koselig stund, sier Gro, som planlegger mer oppgradering utenfor huset. Foto: Tone Sidsel Sanden