Rundt 200 tilskuere hadde tatt turen inn til Prinsehamna på St.Hansaften, for å få med seg slippet av den lokale hingsten Morka Bron. I strålende sol, skinte pelsen blank og fin, da han med spenstige steg ankom sleppet, tydelig preget av at han værer at noe er i gjære.

Tradisjonsbærer

Det er ikke en ubetydelig tradisjon dølahingsten har fått i oppgave å videreføre. I 150 år har det vært sluppet hingst med hoppefølge i Sikkilsdalen. Det startet i 1868 med hingsten Veikle Balder, som regnes som stamfar til både dølahesten og kaldblodstraveren, og hvert eneste år siden den gang har det vært sluppet hestefølger i den vakre fjelldalen. Norsk Hestesenter har stått bak slippet siden 1992.

- Slippet er først og fremst et viktig avlstiltak, både dølahesten og kaldblodstravere er bevaringsverdige raser. Dølahesten er i tillegg utrydningstrua, så hvert avkom er viktig, sier Frøydis Barstad, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Hestesenter.

- Dessuten er slippet en flott måte å markedsføre norske hesteraser på, og er sjølsagt en viktig og trivelig møteplass for hesteinteresserte i alle varianter, legger hun til.

Sleppet: Rundt 200 skuelystne fant turen til Sikkilsdalen og hestesleppet med Morka Bron. Foto: Privat

Stresser ikke

Og det er en spennende affære de skuelystne får oppleve med hestesleppet.

I Prinsehamna står hoppeierene klare med sine respektive hopper, mange med føll ved fot. På klarsignal tas alle grimene av, og hestene slippes. Morka Bron værer ut i lufta, senker så hodet mot bakken og nærmer seg hoppene. Den tre år gamle hingsten eies av Per Johan Vaterland og Even Stormorken fra Kvam, og den ble kåret og stilt som nummer II i kvalitet under årets hingsteutstilling på Stav.

Slippet i Prinsehamna går relativt rolig for seg denne lørdagen. Hingsten stresser ikke, og gjør seg kjent med hoppene. Men han viser at han har skjønt oppgaven, selv om han er fersk som fjellhingst. Hingsten har ikke bare i oppgave å bedekke hoppene, han passer også på flokken sin, og en kan raskt se hvordan han gjeter hoppene og holder dem mest mulig samlet. Sommeren i fjellet har begynt, kan vi fastslå.

Mangt et føll blir unnfanget i Sikkilsdalen. Foto: Privat
Trofast gjeter: Jens Tangen runder snart 80 år, men er sprek som en ungfole. Foto: Privat

Jens er sjølsagt gjeter

I tillegg til Morka Bron går dølahingsten Svangstu Fardølen og kaldblodstraveren Fjord Jerven i henholdsvis Åkrehamna og Bristol. Samlet dekker området de går på rundt 30.000 kvm, og de tre hamningene er adskilt med gjerder. Hestene går i fjellet til 1. september, og i løpet av sommeren blir det unnfanget mangt et lite mirakel på fire bein, som ser dagens lys en gang til våren eller sommeren neste år.

Hestene får daglig tilsyn av gjeter Jens Tangen fra Kvam og hans hjelpegjeter.

– Jeg ser fram til sommeren. Når våren kommer, hører jeg fjellet kalle, humrer den erfarne og dyktige gjeteren.

Tangen runder 80 år i år, men er sprek som en ungfole.

– Jeg vet ikke helt om jeg klarer å slutte med dette noen gang, smiler han, svært klar for en ny sommer i fjellet.

Tre hamninger: Svangstu Fardølen går i Åkrehamna. I tillegg går hingsten Fjord Jerven i Bristol. De tre hamningene er adskilt med gjerde. Foto: Privat

Jubileumsmarkering

I Åkrehamna fyltes det etter hvert på med enda flere folk, og før slippet der ble 150-årsjubileumet markert med hilsningstaler fra styreleder Bente Odlo på Norsk Hestesenter, Kristin Nummedal fra Landbruks- og matdepartementet og Rune Støstad, ordfører i Nord Fron. Det ble spesielt trukket fram alt det gode arbeidet som har blitt lagt ned i Sikkilsdalen som hesteavlsseter, og at den 150 år lange tradisjonen også har framtida foran seg.

Foto: Privat