Hele sommeren i gjennom er hun guide for grupper på opptil 20 kunder som vil ha en annerledes og spesiell opplevelse i fjellet. De vil se fjellet og Rondane fra hesteryggen, raste og overnatte ute i det fri, og sjølsagt bli bekvem med det å sitte i flere dager på en hesterygg uansett vær og føre.

– Vi har 20 forskjellige personligheter i hver gruppe, samtidig som hver enkelt hest også er spesielle individ. Det kan skape utfordringer, men hestene er utrolig trygge og snille, og det smitter over på rytterne. Vi har erfaring med å takle det meste, sier Eline, som virkelig er stinn av erfaring tross sin unge alder på 19 år.

Topptur: Toppturer blir det flere av under en langtur på hesteryggen. Her fra Sukkertoppen med Furusjøen og Rondane i bakgrunnen. Foto: Privat

Flere rideleirer

Hun har ridd hest siden hun var fem år, og ansvar for sin første hest fikk hun som niåring. Deretter har det gått slag i slag med flerfoldige ridekurs, og allerede som 15-åring var hun instruktør i sin første rideleir. Praksis har hun både fra rideleirer på Wadahl Høyfjellshotel, Rondablikk Høyfjellshotel og Sulster Rideleir. Ivrig medlem i den lokale rideklubben, er hun også.

– Jeg kan ikke tenke meg noe flottere enn å få en fast jobb der jeg kan jobbe med hest på heltid. Ingenting er finere enn utsikten fra bak to spisse hesteører, sier Eline. Og det er dølahesten som ligger hennes hjerte nærmest. Skolevalg og utdanning videre skal gå i retning hest og friluftsliv, har hun bestemt seg for.

På rekke og rad: Ridefølget fra Sulster med mektige Rondane i bakgrunnen. Foto: Privat
Utsikt: Det er i hvert fall ingen grunn til klage på utsikten! Foto: Privat

Lange turer i Rondane

Ved Sulseter Rideleir tilbyr de helgeturer og langtur over flere dager inn i Rondane. Flere langturer har Eline allerede gjennomført - de går fra mandag til fredag.

– Mandag benyttes først og fremst til å ri små turer for å finne riktig hest til riktig rytter - de må være bekveme med hverandre. Når det med tilvenning er gjort, må alle lære og slå leir før vi pakker utstyret og rir i retning Krøkla, Frydalen, Vulufjell, Rondane, Kvamsfjellet og Mysuseter - der vi overnatter ute i det fri fram til torsdag. Den siste natta koster vi på oss en overnatting på Rondablikk Høyfjellshotell, forteller Eline, og det er bare å tenke seg hvordan de etter flere dager på hesteryggen og i sovepose lengter etter mjuk seng, varm dusj, toalett av porselen og servering av ferdigkokka mat.

Eline: Som guide og intruktør er Eline fremst ihestefølget. Foto: Privat
Skog: Litt galopp gjennom skogen ved Sulster hører med. Foto: Tor Larsen

For varmt!

Under langturene de har gjennomført i Rondane så langt, har de så å si vært prisgitt med sol og varme hver bidige dag på hesteryggen. Men den konstante varmen, er slettes ikke like bra hverken for folk eller dyr, i følge Eline.

I varmen blir hesten som oss mennesker, sliten og slapp. Vi så det på hestene de få dagene vi hadde litt kaldere og overskyet vær - de sprang av pur glede når de ble sluppet på beite om kvelden. Varmen førte også med seg mye udott i form av fluer, mygg og klegg som innimellom var plagsom for alle sammen. Men vi klager selvfølgelig ikke, vi vet at vi må leve med det været vi får på tur, og vi er utstyrt for å takle alt av værutfordringer også, påpeker Eline.

Peer Gynt seterveg: Peer Gynt seterveg benyttes også til riding i regi av Sulster Rideleir. Foto: Tor Larsen

Åpent fjellterreng

Sulster Rideleir ligger helt i kanten på tregrensen på Sødorpfjellet, så mesteparten av turene går i åpent fjellterreng.

– Ned mot Sulseter fra Gravdalen har vi litt skog og fine, breie råk å boltre oss på. Der pleier vi å galoppere inn mot Sulsetra som en fin avslutning på langturen, forteller Eline, før hun saler av og gjør seg klar til nok en gruppe som vil inn i Rondane på hesteryggen.

Gjensyn: Hestene som har vært på tur har også sitt ankomstrituale! Foto: Tor Larsen