Snart forsvinner «pass-maskina»

I framtida må du til Otta eller Lillehammer for å ordne nytt pass eller nødpass. Midt-Gudbrandsdal lensmannskontor er et av 64 tilbud som legges ned.

Snart ute: Maskina på lensmannskontoret skal pensjoneres. Når det skjer er foreløpig ikke avklart, forteller lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Gaarden.  Foto: Silje Josten Lien

Nyheter

- Vi har jo venta på at dette skulle bli endelig bestemt. Det ble gjennomført slik politidistriktet foreslo det, i forbindelse med nærpolitireformen.

Lensmann i Midt-Gudbrandsdalen, Jon Gaarden, er ikke overrasket over lensmannskontoret på Vinstra er et av 64 kontorer som utsteder pass og id-bevis ikke lenger skal utføre denne tjenesten.

- Det er jo en styrke i å gjøre det lokalt, siden vi kjenner folk. Nå må folk belage seg på å kjøre litt lengre, men å reise til Otta er jo innafor.

- Nødvendig å begrense

- For å opprettholde tilstrekkelig kvalitet i utstedelsen er det nødvendig å begrense antallet små passkontor. Når nye pass lanseres skal de utstedes i fysisk sikrede lokaler, og av medarbeidere med ID-faglig kompetanse. Fremtidens pass- og ID-kontor er noe annet enn de passkontorene vi kjenner i dag, uttalte programdirektør Atle Roll-Matthiesen, da Politidirektoratet før helga annonserte reduksjonen.

Bak bestemmelsen står Justis- og beredskapsdepartementet. Når de ulike tilbudene legges ned er foreløpig ikke kommunisert ut i distriktet.

- Vi har ikke fått noe mer info om når tilbudet opphører, sier Gaarden.

Må reise til Otta

I 2017 utstedte lensmannskontoret i Midtdalen 1391 ordinære pass og 52 nødpass.

- Det er greit å vite at det omsider er bestemt. Det er jo klart at vi ønsker å ha et tilbud til befolkninga i Midtdalen, men slik ble det ikke, sier lensmannen.

Otta og Lillehammer vil i framtida yte denne typen service til befolkningen. Der vil det ikke være muligheter for drop in, forteller han. Dermed må den som ønsker nytt pass huske å bestille time på forhånd.

- Folk bør være ute i god tid og følge med på utløpsdatoen på passene sine. Det vil kunne bli litt mer ventetid på å få ordnet pass, så da er det lurt å planlegge.