På tide å sjekke røykvarsleren?

Flere er omkommet i branner så langt i år enn i hele fjor. I dag er det den årvisse «Røykvarslerdagen» og tid for å bytte batterier.

Bytte: 1. desember er «Røykvarslerdagen» og en påminnelse om å sjekke røykvarslerne du har hjemme.  Foto: Knut Falch/Scanpix

Nyheter

I kun 3.000 av de 9.000 tilfellene der brannvesenet rykket ut i Norge, var det røykvarsler i huset der brannen startet. Det viser statistikk som alle landets brannvesen rapporterer inn til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).


Kampen mot klokka

En gang i året må røykdykkerne i Midtdalen gjennomføre fysisk test. Det er tunge minutter bak maska.

 

Økning i år

I 2017 omkom 26 personer i branner i Norge. Det er det laveste antallet siden DSB begynte å registrere brannofre i 1979. Men 2018 bryter den positive tendensen. Så langt i år det registrert 31 omkomne i branner.

– Det er viktig å plassere røykvarslere slik at de slår ut raskt om det begynner å brenne på kjøkkenet, på vaskerommet, ved sikringsskapet og eventuelt i et teknisk rom. Disse bør være seriekoblet med røykvarslere i alle soverom. Da blir du vekket, sier avdelingsleder i DSB, Anne Rygh Pedersen.

Minst én per etasje

Siden det allerede, før året er omme, er en økning i antall omkomne sammenlignet med hele fjor, oppfordrer direktoratet folk til å ta litt ekstra vare på hverandre.

– Har du en eldre slektning eller nabo som ikke får byttet batteri i sin egen røykvarsler, så tilby dem hjelp. Det kan redde liv, sier Rygh Pedersen.

Én røykvarsler per etasje er et minstekrav, men flere varslere øker sjansene for å redde seg ut i tide. I forbindelse med dagen oppfordrer DSB alle til å bytte batteri i røykvarslerne sine og kontrollere at de virker.


Alarmen gikk for full utrykning: Trente på å takle terrorhandling med våpen

Denne uka har politi, brannvesen og helsevesen hatt felles øvelse på å takle kritiske hendelser der samhandling er nødvendig for å redde liv.