Modige femtenåringer på utplassering:

- Det var bare så vidt jeg rakk å sette meg ned før det svartnet for meg

Elevene i tiende klasse ved Ringebu ungdomsskole har denne uka utplassering for å kjenne på arbeidslivet; på godt og vondt.

Spennende: Ane Bakken Fjellstad har vært utplassert på dyreklinikk på Stav. Hun holdt på å besvime da hun var med på sterilisering av en hokatt, men det gikk bedre etter hvert.   Foto: Ida Sofie Johnsen Kleven

Nyheter

Mia Aarnes er strålende fornøyd med utplasseringsplassen sin hos kulturskolen i Ringebu. Selv har hun gått på rockeverksted i tre år, og ser for seg at hun kan jobbe med noe lignende i fremtiden.

Helt grusomt å lære bort

- Det morsomste er at jeg driver med noe jeg liker. Jeg har for det meste ansvar for å lære opp elevene på rockeverkstedet, men jeg lærer like mye av de, som de gjør av meg, sier Mia.

Selv om hun beskriver det å lære bort til til andre som helt grusomt, og at dagene kan bli litt lange, forstår en at dette er noe hun synes er en liten pris å betale for å kunne drive med noe hun elsker. Mia forteller videre at hun ikke trodde det kom til å være så mye papirarbeid.

- Jeg trodde ikke at det var så mye skriftlig når man bare spiller, sier hun overrasket.

Rockeverksted: Mia Aarnes (t.h.) har denne uka vært utplassert som lærer på rockeverksted i Ringebu. Hun synes det har vært lærerikt og spennende.  Foto: Ida Sofie Johnsen Kleven

Tidlig helg

Brede Vestby, som er lærer for disse elevene til vanlig, sier at han egentlig bare kan ta helga.

Han har bare så vidt vært innom kjelleren på Kaupanger, der rockeverkstedet holder til. Vestby har bare stukket hodet innom døra et par ganger i løpet av uka.

- Når jeg hører at de fniser og skratter, kan det faktisk ikke bli bedre, skryter han. Vestby er til vanlig Mia sin rockelærer, og sier han stoler fullt og helt på henne og mener hun har anlegg for denne typen arbeid.

Besvimte nesten

Ane Bakken Fjellstad har gått en helt annen vei, og prøver seg som dyrlege denne uka. Hun er selv oppvokst på gård, og er veldig interessert i dyr.

- Jeg ville lære mer om hvordan det var å være veterinær og hvordan man skal behandle dyr for forskjellige sykdommer, sier hun om motivasjonen for å være utplassert på dyreklinkikken.

Etter å ha vært med veterinæren ut på forskjellige fjøsbesøk, har hun nå fått mye av den erfaringa hun søkte etter. I løpet av uka har Ane fått være med på både vaksinering av lam, behandling av syke dyr og hatt fostertelling på kyr.

- Prosessen før de får sprøyta som gjør at de blir lagt i narkose er veldig koselig. Da sitter jeg alene med dem, og det er veldig avslappende, beskriver hun.

Noe som var langt mindre hyggelig å delta på var operasjoner. Ane gjentar flere ganger under intervjuet hvor nær hun var å besvime under steriliseringen av en hokatt.

- Det var bare så vidt jeg rakk å sette meg ned før det svartnet for meg, sier hun oppspilt.

At ungdomsskolen har en hel uke på utplassering, synes Ane er veldig fint.

- Da får vi både se og erfare hva som skjer ute i arbeidslivet. Pluss at det alltid er godt med litt skolefri, legger veterinærspiren til.

Lek og moro: Leon Thujord (t.h.) har vært utplassert i barnehage. Han synes det fort kunne bli litt mye mas, men har vært svært populær blant ungene denne uka.   Foto: Ida Sofie Johnsen Kleven


Mye masing

Leon Thujord, Eskil Fossmo og Pelle Braastad har denne uka gått mot kjønnsnormalen, og er utplassert i Fåvang barnehage. Nå synes de alle sammen at de forstår seg bedre på barn, og femtenåringene synes også at de har blitt flinkere til å slippe seg løs og leke. Barna synes det er veldig spennende at det kommer noen gutter på besøk, og Pelle er helt sikker på at det hadde vært bedre hvis det var flere menn i barnehagene.

- Jeg tror kanskje det blir sett på mer som en jenteting, forklarer han.

Guttene er åpne for at de kanskje kan jobbe med noe lignende i fremtiden, men synes det er ganske mye masing.

- De vil ha oppmerksomheten min hele tiden, og jeg blir ofte dratt i fra flere kanter, forteller en populær Eskil mens to unger klatrer opp på fanget hans.

Fangbån: Eskil Fossmo (t.v.) har også vært utplassert i barnehage. Han hadde en del erfaring med barn fra før, men lærte masse i løpet av utplasseringen.   Foto: Ida Sofie Johnsen Kleven

- Jeg hadde en del erfaring med unger før jeg kom hit, men hvis de begynner å gråte og løper bort til meg, da tilkaller jeg en voksen, fortsetter han. Det er godt å ha noen utlærte å lene seg på.

Guttene har måttet bryne seg på litt forskjellig denne uka, og Leon har blitt en reser på kommunikasjon med de små.

- Hvis jeg skal få oppmerksomheten til barna er det ganske enkelt bare å si navnet deres og forklare at de kan fortsette å leke etterpå, sier han.