Henning har aspergers-diagnose: - Nå vet jeg at jeg har en unik og åpen personlighet

Henning Haugalien har Asperger syndrom, men den merker han ikke så mye til. Bortsett fra at han nesten blir som en professor å regne innenfor sine interesser!

Henning brenner for sine interesser og er ikke redd for å virke litt nerdete. – Min diagnose gjør meg unik, sier han om Aspergeren. Han er det nærmeste vi kommer en professor i J.R.R. Tolkien her i Midtdalen. Han kan litt alvisk, og kan enormt mye om hele universet forfatteren har bygd opp.  Foto: Ane Vaet

Henning har mange bøker om hele universet rundt Ringenes Herre. Her demonstrerer han fra en bok som viser koordinater over verden slik J.R.R. Tolkien har skapt den.   Foto: Ane Vaet

Nyheter

– På ungdomsskolen og begynnelsen av videregående var det tøft, sier Henning. Han forteller åpent om hvordan det var å ikke helt skjønne de sosiale kodene som andre tar helt for gitt. Ved siden av ham i sofaen ligger katten Gråpus og gjør seg til, mens hunden Selma tasser rundt på søken etter oppmerksomhet.

Han husker lite av utredningen han var igjennom som liten, og på barneskolen hadde han mange venner. Det var i ungdomsårene det var vanskeligst.

– Jeg var rett og slett sosialt usikker. Likte ikke fremmede så godt og visste ikke hvordan jeg skulle prate og være med andre, sier han. Han er veldig glad for all hjelpen han fikk fram til han ble voksen og mer selvstendig.


Lucy og Monalisa fra Vinstra har 115.000 følgere på instagram

De to influencerne deler øyeblikk fra hverdagen sin på sosiale medier. Lucys mest sette videoer har over 500.000 visninger.Influencere på Vinstra:

– Jeg tror mange ungdommer kjenner på et press med sosiale medier

De blir kjent igjen på gata i utlandet og har tusenvis av følgere på Instagram. Likevel advarer de to damene mot å bli for hekta på sosiale medier.

 

En god kompis

På videregående løsnet det endelig igjen. Etter å ha gått første året på helse og sosial begynte Henning på barne- og ungdomslinja andre året. Der traff han en klassekamerat som skulle vise seg  å bli en viktig ingrediens i livet framover.

– Jeg husker godt at vi fikk en connection fra første stund, mimrer Henning.

– Jeg ble så overraska da han lo av de tørre vitsene mine, andre synes ofte de bare var irriterende, fortsetter han.

– Hadde jeg ikke møtt ham, så hadde jeg nok ikke vært her jeg er i dag, han har virkelig hjulpet meg framover i livet, sier han.

Den gode kameraten har også fått mye utbytte av Henning. Blant annet har Henning hjulpet kameraten å finne egne interesser å brenne for.
Jeanette forteller om det å ha bipolar lidelse: – Det handler om å være ekte. Både på godt og vondt

Dattera Jasmine støtter henne, og synes selv det er viktig å gi pårørende et ansikt.

 

Unik og åpen personlighet

De ble hverandres læremestere og når vennen kunne lære Henning sosiale koder kunne Henning lære kompisen om alle sine komplekse interesser.

– Jeg kan noen ganger tenke at jeg er annerledes, i alle fall når det kommer til interesser. Men, jeg vet nå at jeg har en helt unik og veldig åpen personlighet, sier Henning reflektert.

– Vi er bestekamerater den dag i dag, sier han.

Jobb skulle også vise seg å bli utfordrende i starten. Da var Henning igjen litt overlatt til seg selv.

– Det var fort gjort at jeg ble litt stille av meg, forteller han. Det er vanskelig å se for seg den unge mannen innesluttet. Han forteller åpent og fint om både livet og interesser i dag.

Populær lekekammerat

Nå er situasjonen også en helt annen. Henning jobber på ungdomsklubben og i barnehage og er rundt folk dagen lang.

– På jobb får jeg være meg selv og jeg vet at både kollegaer og unger liker meg akkurat som jeg er, sier han gjennom et smil på skakke. Han forteller at barna setter stor pris på å ham.

– Det er nok litt uvant for noen av ungene, men du blir i alle fall en populær lekekamerat, flirer han.

Henning sin forkjærlighet for Ringenes Herre får ikke mye utløp på arbeidsplassen sier han. Men Henning tror nok det kan bli annerledes den dagen han får egne barn.

– Jeg ser for meg at jeg sitter på sengekanten med Hobbiten-boka og leser ”I et hull i bakken der bodde det en hobbit”, men da kommer sikkert barna til å hate det, ler han hjertelig.

Ofte kommer han likevel med et passende sitat fra filmen, som da Dølen er på plass og sier ”over til Bergen” og Henning responderer med ”One does not simply walk into Mordor”.