Streik for drøyt 5.000 arbeidstakere i varehandelen er avverget

Åtte timer på overtid kom Handel og Kontor og Virke til enighet.

Riksmekler Mats W. Ruland under meklingen på overtid på Opera Hotel i Oslo, for å til en avtale mellom Fellesforbundet og Parat og NHO-forbundet Norsk Industri.   Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nyheter

Det opplyser partene lørdag morgen.

Partene er blant enige om å fjerne tolvtimersregelen. De som jobber mindre enn tolv timer i uka, har tidligere ikke hatt krav på tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.

– Å bli kvitt tolvtimersregelen har vært et viktig likestillingskrav for oss i mange år. Uten tolvtimersregelen vil det nå bli langt mer attraktivt å tilby deltidsansatte økt stillingsprosent. Dette er et krav om heltid, og dessuten er det et likestillingskrav, sier forbundsleder Christopher Beckham i Handel og Kontor.

Handel og Kontor hadde som mål å få full lønn under sykdom, men det ble det ikke oppnådd enighet om.


I denne butikken kan det bli streik fra lørdag

Ansatte i 201 butikker over hele landet kan bli tatt ut i streik fra lørdag.


Bærekraft med i avtalen

Samtidig er det første gang at partene i arbeidslivet har forhandlet miljø og klima inn i tariffavtalene.

– Denne avtalen bygger kompetanse i virksomhetene og stimulerer til bærekraftig omstilling i handels- og tjenestenæringen. Målet er å sikre norske arbeidsplasser og konkurransekraft i fremtiden, og dette er et godt steg i den retningen, sier Virke-sjef Iver Horneland Kristensen.

Brudd i august

Ved midnatt natt til lørdag utløp fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Organiserte i arbeidstakerorganisasjonen Parat omfattes også av meklingen.

Forhandlingene om ny Landsoverenskomst gikk til mekling etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Virke og Handel og Kontor 28. august.